Home / Social / Bulibașa din Bârlad, prezent la dezbaterea pe tema dezrobirii rromilor, organizată de Asociația „Hamangiu”

Bulibașa din Bârlad, prezent la dezbaterea pe tema dezrobirii rromilor, organizată de Asociația „Hamangiu”

de Mihaela NICULESCU

Ziua Dezrobirii Rromilor din România a fost marcată ieri, la Bârlad, exact în ziua în care în urmă cu 163 de ani a avut loc acest eveniment istoric.

Activitatea, care a avut loc în sala de conferințe a Cinematografului Victoria, a fost organizată de Asociația „Constantin Hamangiu”, în parteneriat cu Partida Rromilor – Pro Europa, filiala Bârlad.
„ 20 februarie 1856 constituie pentru romii din România data la care au fost eliberați din sclavie ultimii robi, ce aparțineau proprietarilor particulari. Acest fapt a fost posibil prin promulgarea de către domnitorul Barbu Stirbey a <<Legiuirii pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc>>, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. La 163 de ani distantă, Asociația <<Constantin Hamangiu>> în parteneriat cu Partida Romilor Pro-Europa, filiala Bârlad, și-au propus să aducă în atenția publicului larg problematica sclaviei romilor și efectele acesteia de-a lungul anilor asupra comunităților de rromi”, a declarat Andrei Huiban, președintele Asociației Culturale <<Constantin Hamangiu>>.
La evenimentul de marcare a Zilei de Dezrobire a Rromilor din România, dar și a Zilei Rromilor, sărbătorită în mod obișnuit pe 8 aprilie, au participat și câțiva rromi, în frunte cu bulibașa din Bârlad, Ionică Brătianu, dar și un grup de elevi ai Școlii „Victor Ion Popa” din Bârlad. Au fost invitați să participe profesorul de istorie Cristi Onel, Florin Rumanescu, consilierul Prefectului pe probleme de rromi, Gabriela Plăcintă, inspector general al ISJ Vaslui, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui și Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.
Profesorul Cristi Onel a făcut o scurtă prezentare a istoriei rromilor de-a lungul anilor și a prezentat momentul 20 februarie 1856, când rromii din România au fost dezrobiți, devenind liberi. Scurte intervenții au avut și ceilalți invitați ai evenimentului marcat la Bârlad, unde există o comunitate destul de mare de rromi.

”Din păcate, în România rromii nu prea mai au curajul să și declare naționalitatea, de frica marginalizării sociale. Am înțeles că și-au recunoscut etnia câteva sute, când în realitate sunt mii. La Bârlad, de exemplu, în 2012 erau înregistrați peste 4000 de rromi, acum, după ultimul recensământ mai sunt doar jumătate, din cauza nedeclarării etniei dar și a emigrării” a declarat, pentru Est News, Sorinel Răducanu, președintele filialei Bârlad a Partidei Rromilor.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: