Home / Social / Criza nu ajunge si aici! Vasluienii investesc tot mai multi bani in mancare si bautura

Criza nu ajunge si aici! Vasluienii investesc tot mai multi bani in mancare si bautura

Anul acesta, consumul local a crescut cu mult fata de ultimele luni ale anului 2018. Specialistii spun ca acest fapt se datoreaza cresterii salariilor bugetarilor, odata cu cresterea apetitului pentru consum. Acest lucru este resimtit atat in conturile marilor magazine, cat si in mediul celor online. Vasluienii pleaca cu mai multe produse din market si lasa tot mai multi bani la casele de marcat.

 

Acest lucru se poate observa inca de la intrarile in magazine, caci parcarile supermarket-urilor din Vaslui sunt pline, iar cozile de la casele de marcat se arata interminabile. Oamenii petrec aici ore in sir pentru a ajunge sa plateasca, dar si pentru a-si face toate cumparaturile necesare pentru casa. Drept urmare, marile supermarketuri sunt, in continuare, in cautare de noi strategii pentru a atrage un numar cat mai mare de clienti.

 

Nu doar alimentele sunt cele mai cumparate produse din magazinele fizice si cele online, dar si produsele de ingrijire si imbracaminte. Vasluienii investesc din ce in ce mai multi bani in mediul online, pe haine si incaltaminte. Site-uri cu imbracaminte de calitate precum Collective romania, cu produse din cele mai apreciate brand-uri se bucura de o crestere considerabila a vanzarilor, in toata tara.

 

In urma statisticilor a rezultat faptul ca, in acest an, consumul de bauturi, mancare si consumabile a crescut cu mult fata de ultimele luni din anul trecut. Una dintre probleme este faptul ca, cele mai multe produse din categoria alimentelor sunt productie externa. Desi legea a fost votata si aprobata de Parlament, fermierii romani nu pot asigura nici 55% din toata marfa vanduta in magazine. Intreaga productie de legume si fructe nu reuseste sa acopere consumul, in special in lunile calde din an. Mai mult de atat, productia de carne este in continua crestere, iar consumul scade din ce in ce mai mult, de la un an la altul.

 

Specialisti spun ca acest lucru vine si din lipsa de competitivitate a agricultorilor romani. Din Turcia se importa cantitati importante de fructe si legume proaspete, la preturi mult mai mici decat pretul de productie in Romania. De exemplu, un kilogram de rosii importate costa 2 lei, pe cand rosiile produse de fermierii romani intra pe piata la un pret de minim 3,5 lei. O alta problema este faptul ca, producatorii locali nu reusesc sa faca fata cererilor supermarket-urilor si, de cele mai multe ori, nu au unde sa depoziteze o cantitate atat de mare de produse.

 

Un fermier local spune ca intentia de a colabora cu marile supermarket-uri a fost etalata de catre multi dintre micii producatori, insa marile magazine isi doresc sa colaboreze cu grupuri de agricultori, ceea ce este mai greu de realizat in multe zone. Asadar, fermierii locali nu reusesc sa lucreze mai mult cu marile magazine, deoarece nu pot face fata unor cereri atat de mari.

 

Directia pentru Agricultura a judetului Vaslui sustine faptul ca, daca un numar de opt fermieri locali s-ar asocia, ar putea sa faca fata oricand cererilor venite din partea reprezentantilor marilor magazine. Pentru acest lucru e nevoie de o mai buna organizare si colaborare a producatorilor.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: