Google+
Home » Social » Expoziție a pictorului ieșean Liviu Suhar, la Bârlad

Expoziție a pictorului ieșean Liviu Suhar, la Bârlad

Bârlădenii sunt așteptați sâmbătă, la ora 11.00, la Muzeul “Vasile Pârvan”, pentru a participa la vernisajul expoziției pictorului ieșean Liviu Suhar. Va prezenta criticul de artă dr. Maria Bilașevschi.

Liviu Suhar este o importantă personalitate a culturii românești, cu o profundă pregătire și o puternică apetență față de tradițiile picturii românești, dar și pentru modernitate. Întreaga sa carieră și-a construit-o pornind de la convingerea că „arta înseamnă, în primul rând decantare și ulterior o aprofundare a sinelui, nu o căutare furibundă a consacrării, pe o direcție comod pavată”

Sensibil fără a fi patetic, cerebral fără a fi rigid, incomod și sever uneori, jovial și disponibil îndeobște, Liviu Suhar este un nume de referință al plasticii românești contemporane. Un portofoliu impresionant de lucrări, expoziții în locuri sonore, stagii de documentare în multe țări, cărți publicate de istoria, teoria și critica artei, o asociație și un muzeu care îi poartă numele… sunt semnele unei cariere de excepție.

Încă de la sfârșitul anilor ’60, pictează în cicluri tematice, preschimbându-le funcție de evoluția propriilor noduri de interes. În anii începuturilor, s-a aplecat asupra subiectelor cu încărcătură populară. Lecția tradiției, împărtășită de pictorul ieșean, constă în exigența de a cupla efortul cu inteligența, sensibilitatea și ideea, într-o perspectivă armonică, sănătoasă în plan cultural. Deși neocolite, peisajul și portretul au o mai mică vizibilitate printre lucrările artistului. Locul și timpul sunt decisive în pictura artistului.

„Fie că evocă coline bucovinene sau idilice țărmuri de mare, fie că ne invită prin defileurile paradisurilor urbane, artistul fixează impresii, reține amintiri și le așază într-o nostalgică arhivă sentimentală. De asemenea, în scenografiile propuse de artist, oalele și ulcelele intră în contaminare și comunicare reciprocă, se metamorfozează magic, devenind personaje de prim-plan. În linii generale, Liviu Suhar este interesat de o «gramatică» a picturalității menită să elucideze natura vocabularului plastic și regulile de funcționare a acestuia”, se arată într-un comunicat al Muzeului Vasile Pârvan. (G.P)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: