Google+
Home » Social » Sindicatele din transportul local din România se mobilizează pentru protestul de la Vaslui

Sindicatele din transportul local din România se mobilizează pentru protestul de la Vaslui

Sindicatele din cadrul Federației “Transloc” România se pregătesc pentru protestul organizat de Sindicatul Transurb în fața Primăriei Vaslui. Vasile Ioniță, președintele Sindicatului din SC Transurb Vaslui, a participat la Sibiu la Consiliul Național al Federației «Transloc», unde a primit sprijinul colegilor sindicaliști. Vor veni la protestul de la Vaslui din data de 27 februarie sindicaliști din Cluj, Sibiu, Craiova, Ploiești, Brașov, Iași, Focșani, Galați etc.

Sindicatul Liber și Independent din SC Transurb Vaslui a obținut sprijinul sindicaliștilor din transporturi din țară pentru organizarea protestului din data de 27 februarie.

În perioada 14 – 17 februarie 2019, Vasile Samir Ioniță, președintele Sindicatului din SC Transurb Vaslui, a participat la Sibiu la Consiliul Național al Federației Sindicale “Transloc” România. În cadrul dezbaterilor, liderul de sindicat de la SC Transurb a prezentat colegilor din țară situația de la Vaslui.Am ridicat problema noastră și toate filialele de sindicat din țară au răspuns pozitiv și vor veni să susțină adunarea publică pe care o vom organiza în fața Primăriei Vaslui. Toți colegii mi-au spus că, potrivit legilor în vigoare, o să am câștig de cauză în justiție, în ceea ce privește problema desfacerii contractului meu de muncă. Am toate documentele necesare pentru deschiderea acțiunii în justiție, iar în perioada următoare avocatul meu va face acest demers. Sesizarea în justiție trebuie făcută într-un termen de maxim 30 de zile de la data desfacerii contractului de muncă”, a spus Vasile Ioniță.

Federației Sindicală “Transloc” România are la nivel național 8.000 de membri, iar la protestul de la Vaslui vor veni grupuri de sindicaliști din mai multe zone: Cluj, Sibiu, Craiova, Târgu Jiu, Ploiești, Brașov, Iași, Focșani și Galați.

„În plan intern, avem ca obiectiv imediat și permanent susținerea sindicatelor și a liderilor care se confruntă cu ostilitate, agresivitate și lipsa totală a dialogului social de către managerii care confundă rolul de coordonator de activitate cu cel de vătaf din evul mediu, încălcând cu bună știință prevederi legale și abuzând de poziția dominantă a funcției. Exemple avem de la Dej, Suceava, Vaslui, unde avem liderii noștri de sindicat implicați în conflicte directe, doar pentru singurul motiv că apără interesele celor care îi reprezintă. În aceste unități, teroarea asupra salariaților de a ieși din sindicat arată de fapt intențiile manageriale față de salariați, aici vedem cele mai mici salarii, aici vedem drepturi salariale recunoscute de Codul Muncii și Contractul Colectiv de Muncă refuzate în mod sistematic. Transloc România are experiență cu astfel de manageri, dacă acum se cred «pe cai mari» o să le arătăm că avem toate resursele să îi apărăm pe colegii noștri de orice abuz”, se arată în raportul încheiat la finalul Consiliului Național al Federației „Transloc” România.

Sindicaliștii sunt alături de liderul concediat

Cu toate că liderul Sindicatului de la SC Transurb Vaslui nu mai este angajatul societății, membrii de sindicat continuă să fie alături de el.

”Conducerea societății nu respectă legea și susține că nu mai sunt lider de sindicat. Eu am o hotărâre judecătorească prin care am obținut statutul de persoană juridică și pot să reprezint sindicatul. Potrivit acestei hotărâri, eu sunt în continuare liderul sindicatului. Cât am fost plecat la Sibiu, oamenii din societate au făcut un tabel prin care îmi cer în continuare să fiu liderul lor de sindicat. Din cei 58 de membri ai sindicatului, 55 au semnat pentru ca eu să reprezint în continuare sindicatul, iar trei persoane nu au fost la muncă în acea perioadă”, a mai spus Vasile Ioniță.

În cursul acestei luni, Sindicatul din SC Transurb a depus o adresă la Primăria Vaslui, prin care anunță că în data de 27 februarie 2019, între orele 12.00 – 14.00, va organiza o adunare publică în fața instituției. La mișcarea de protest vor lua parte circa 700 de persoane, care vor folosi bannere, pancarte, steaguri, vuvuzele și fluiere.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: