Google+
Home » Social » Vasluienii au undă verde la Programul „Prima casă”. Iată condițiile!

Vasluienii au undă verde la Programul „Prima casă”. Iată condițiile!

de Mara GRIGORIU

Cei care doresc să-și cumpere sau să-și construiască locuințe sunt cu un pas mai aproape să-și îndeplinească visul. Guvernul a aprobat recent plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului „Prima casă”. Valoarea acestuia se ridică la 2 miliarde lei, din bugetul Ministerului Finanțelor Publice.

Sute de vasluieni și-au pregătit dosarele în așteptarea ediției din acest an a Programului «Prima casă», prin care statul garantează în proporție de 40% sau 50% creditul bancar pe care îl face cumpărătorul unei locuințe.

Cei interesați să se mute în casă nouă pot alege din lista de finanțatori agreați în 2019 de Guvern bănci precum: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.

Pentru a putea primi un credit prin acest program, vasluienii trebuie să îndeplinească o serie de condiții, între care cea mai importantă este aceea de a nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, ori să nu dețină o locuință în suprafață utilă mai mare de 50 m².

De asemenea, vasluienii care vor să cumpere o casă trebuie să dispună de un avans de cel puțin 5% din prețul de achiziție a locuinței, care acoperă diferența dintre prețul de achiziție a locuinței rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare și finanțarea garantată.

OUG nr. 60/2009 prevede că, pentru locuințele noi, statul poate garanta maximum 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Pentru celelalte locuințe, statul va garanta cel mult 40% din valoarea finanțării (exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare).

Cei care aleg să-și construiască singuri o casă trebuie să facă dovada că au în proprietate terenul pe care se construiește locuința, inclusiv în cazul celor construite prin ANL, înscris în cartea funciară în condițiile legii, liber de orice sarcini, și se obligă să garanteze cu acesta, precum și cu locuința construită din finanțarea garantată în condițiile programului. Totodată, e necesară o autorizație valabilă de construire a locuinței în cadrul programului, precum și avizele și acordurile conform legii.

La nivel național, de la lansarea Programului în anul 2009 și până la finalul lunii decembrie 2018, au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare pentru locuințe, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei. Numai în cursul anului trecut, au fost acordate 20.423 garanții, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanției acordate de 94.000 lei.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: