Google+
Home » Administratie » Primăria Bârlad refuză să acorde voucherele și indemnizația de hrană asistenților din cabinetele medicale școlare

Primăria Bârlad refuză să acorde voucherele și indemnizația de hrană asistenților din cabinetele medicale școlare

de Dănuț CIOBANU

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social, a fost discutată problema salarizării personalului din cabinetele medicale școlare din municipiul Bârlad. Lucrătorii din aceste cabinete s-au plâns că Primăria Bârlad nu le-a acordat vouchere de vacanță și, din această cauză, sindicaliștii au inițiat o acțiune în instanță. Asistenții medicali nu au primit nici indemnizația de hrană, care se acordă începând cu ianuarie 2019. În municipiul Bârlad există 23 de salariați la cabinetele medicale școlare.

Daniela Clătinici, președintele Sindicatului „Sanitas” Vaslui, a spus că din anul 2008 cabinetelor școlare au trecut din subordinea unităților sanitare în subordinea autorităților locale. „De ani de zile, eu personal trăiesc sentimentul că Primăria Bârlad nu realizează că are angajați proprii asistenți medicali, care este adevărat că primesc finanțare de la Ministerul Sănătății. Modul în care Primăria Bârlad tratează acest sector de activitatea este ca și cum nu ar fi al dumnealor. Chiar verbal li s-a spus că nu sunt angajații lor, pe motivat ca finanțarea este de la minister. Însă, asistenții au contract individual de muncă cu Primaria Barlad. Anul trecut nu au primit voucherele de vacanță. Acolo este o situatie delicata. Legislația prevede că voucherele sunt acordate de angajator. Eu nu am avut convingerea că dumnealor au cuprins în buget și am facut anul trecut o adresa în luna septembrie, dar dumnealor au comunicat că au făcut demersuri după adresa noastră. În această situație, dacă nu au avut voucherele prinse în buget este evident ca nu au avut cum să le acorde. Cum am spus dumnealor uită că mai au o categorie de salariați. A venit luna noiembrie și nu au dat voucherele și sigura șansă pentru a le obține este acțiunea în instanță și am demarat acest demers”, a spus Daniela Clătinici.

Din nefericire, asistenții medicali din cabinetele medicale nu stau mai bine nici în ceea ce privește acordarea indemnizației de hrană.

„În momentul când a început anul 2019 s-a pus problema acordării indemnizației de hrană pentru toți bugetarii, nu doar pentru asistenții din cabinetele școlare. Primăria Bârlad a venit cu un alt discurs, că ei nu sunt convinși. Bineînțeles că am intuit faptul că nu au prins în buget și le-am făcut o solicitare să prindă în buget indemnizația de hrană pentru cabinetele școlare. Cu voucherele de vacanță vom vedea ce se întâmplă, au la dispoziție tot anul să le acorde, evident dacă le-au prins în buget”, a mai spus Daniela Clătinici.

Drepturile trebuie acordate!

La rândul lui, Eduard Popica, prefectul prefectul județului Vaslui, a spus că voucherele de vacanță se acordă în limitele sumelor prevăzute pentru această destinație în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, cum e și în cazul salariaților de la cabinetele medicale școlare, care se află în administrarea Primăriei Bârlad: „În consecință, autoritățile locale au avut această posibilitate, de achitare a acestor tichete, ținând cont că la sfârșit de an au avut excedent bugetar. La fel și în cazul indemnizației de hrană, unde se spune clar în actul normativ că de la 1 decembrie 2018 ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană, reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Am contactat primăriile din Vaslui și Huși, care au acordat aceste drepturi bănești tuturor categoriilor de salariați, inclusiv cei de la cabinetele medicale școlare și nu văd de ce nu poate face acest lucru și Primăria Bârlad”.

Dumitru Buzatu va discuta cu primarul Bârladului

Prezent la ședință, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că asistenții medicali din cabinetele școlare sunt membri de sindicat și trebuie să joace după regulile sindicale.

„Noi credem că este o chestiune de voință , nu de putință, în ceea ce privește acordarea acestor drepturi. Bârladul nu a avut un buget deficitar să nu-și permită chestiunea aceasta. Dacă avea buget deficitar, făceau o solicitare pentru echilibrarea bugetului, inclusiv pentru acordarea acestor doleanțe. Noi am respins două solicitări de fonduri, dar acestea nu aveau obiect. Trebuie să faceți ceva, să știm pentru ce vă dăm banii, să fie motivată cu niște acțiuni legale. Nu ni s-a adresat o astfel de solicitare. Nu a existat un deficit bugetar, dacă îmi amintesc este un excedent. Vom face diligențele personale pentru a discuta cu primarul, să aibă disponibilitatea pentru a înțelege cererile dumneavoastră. Puteți să faceți acțiuni în justiție, dar trebuie epuizate toate aceste căi. Vom discuta și cu Consiliul Local. Nu cred că nu este disponibilitate de a satisface o astfel de revendicare, care nu este o fantezie sindicală”, a spus Dumitru Buzatu.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: