Home / Social / Uscătoarele din blocuri nu mai pot fi închiriate decât cu acordul tuturor locatarilor

Uscătoarele din blocuri nu mai pot fi închiriate decât cu acordul tuturor locatarilor

de Mihaela NICULESCU

Lovitură dată celor care vor să închirieze spații în blocurile de locatari. Legea 196/2018, noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, este mult mai restrictivă în privința închirierii spațiilor din bloc ce intră în proprietatea comună.

Dacă până anul trecut un spațiu din bloc putea fi închiriat cu acordul majorității proprietarilor din bloc, acum închirierea se poate face doar cu acordul tuturor proprietarilor de apartamente din bloc. Atât cei care vor să își deschidă un sediu pentru o firmă, sau pur și simplu să închirieze un spațiu, nu mai pot obține cu ușurință acest lucru, ci numai dacă îi conving pe absolut toți locatarii din bloc să le dea semnătură pentru închiriere.

Un astfel de caz se înregistrează acum în Asociația de Proprietari nr. 10 din Bârlad, unde un proprietar nu poate să își deschidă la parterul blocului un magazin, întrucât nu are consimțământul a trei vecini din bloc.

„Legea este lege și trebuie respectată. Un proprietar din blocul A, scara A, a venit la asociație să solicite închirierea uscătorului aflat la parterul blocului, pentru a-și deschide un spațiu comercial. Am mers pe scară la toți locatarii, dar nu am reușit să obțin toate semnăturile. Trei nu și-au dat consimțământul, de fapt doi, pentru că unul nu s-ar împotrivi, dar nu a fost găsit acasă. M-am adresat și unui avocat, care mi-a spus că închirierea spațiilor pe care sunt proprietari toți cei din bloc nu se face decât cu semnătura tuturor. Deci, unde-i lege nu-i tocmeală. Pentru că noua lege a asociațiilor prevede acest lucru, m-am conformat”, a declarat pentru Est News Toader Vârlan, președintele Asociației de Proprietari nr. 10.

Acesta a mai spus că acolo unde spațiile au fost închiriate proprietarii au avut de câștigat, pentru că sumele încasate din chirii au fost folosite pentru plata întreținerii, iar sumele rămase au fost folosite pentru îmbunătățiri sau mici investiții pe scară.

Toader Vârlan declară că boxele existente în blocurile construite după 1980 nu pot fi nici vândute, nici închiriate. Inițial, ele au fost făcute pentru femeile de serviciu, dar, în timp, locatarii au ignorat acest aspect și cine a vrut le-a ocupat, după regula „primul venit, primul servit”. Din păcate, ele nu au niciun statut juridic și nu apar nicăieri în noua lege a asociațiilor de proprietari, ca fiind parte a proprietății comune a celor din bloc.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cine nu respectă depozitarea selectivă a deșeurilor la Bârlad? Cetățenii sau Urbana?

de Mihaela NICULESCU   Bârlădenii ...

Un bărbat din Bălțați și-a înjunghiat fratele după o ceartă la băutură

A trecut razant pe lângă ...

Peste 2.000 de cupluri din județul Vaslui s-au căsătorit în anul trecut

În perioada ianaurie – octombrie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: