Home / Sanatate / Infecțiile respiratorii și gripa au îmbolnăvit sute de bătrâni din județul Vaslui

Infecțiile respiratorii și gripa au îmbolnăvit sute de bătrâni din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Județul Vaslui se confruntă cu un număr tot mai mare de cazuri de gripa și infecții acute ale căilor respiratorii. Unul din segmentele de populație cel mai afectat îl reprezintă persoanele care au vârsta de peste 65 de ani. În această iarnă, s-au înregistrat 2.874 infecții respiratorii și 51 cazuri de gripă în rândul persoanelor vârstnice. Cum boala a alarmat populația, în acest sezon rece s-au vaccinat antigripal nu mai puțin de 23.441 bătrâni.

În cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Prefectura Vaslui, Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică, a făcut o informare cu privire la afecțiunile respiratorii la persoanele vârstnice în sezonul rece.

Potrivit datelor statistice, în perioada 1 ianuarie-15 februarie 2019, în județul Vaslui s-au înregistrat 94 de cazuri de gripă, din care 21 la persoane cu vârsta de peste 65 de ani. “În acest am am avut și un caz de deces din cauza gripei, la o persoană care avea 57 de ani. Această persoană a avut o patologie asociată și s-a adresat prea târziu cadrelor medicale”, a spus Mihaela Vlada.

Situația din acest an continuă trendul din anul trecut, când s-a înregistrat o creștere semnificativă a infecțiilor acute respiratorii, a pneumoniilor virale și a cazurilor de gripă. Dacă în anul 2017 am înregistrat doar patru cazuri de gripă la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, anul trecut am avut 30 de cazuri de gripă la grupa de persoane de peste 65 de ani.

Și numărul infecțiilor respiratorii acute la persoanele în vârstă a crescut în acest sezon rece. Dacă în sezonul rece 2017 s-au înregistrat 2.454 de cazuri, în această iarnă numărul infecțiilor respiratorii la persoanele vârstnice a ajuns la 2.874 de cazuri. Tot în sezonul rece 2018-2019, în județul Vaslui au fost constatate și 636 cazuri de pneumonii virale.

Peste 23.000 de bătrâni s-au vaccinat

Cum numărul persoanelor bolnave a crescut constant și numărul vaccinurilor antigripale administrate la nivelul județului Vaslui cunoaște o majorare importantă.

În sezonul rece 2017-2018 Ministerul Sănătății a livrat în județul Vaslui 15.048 de vaccinuri, din care 8.393 doze de vaccin antigripal au fost administrate persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Spre comparație, în sezonul rece 2018/2019, județul Vaslui a primit în total 42.830 doze de vaccin antigripal, din care 23.441 au fost administrate persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

“Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Această vaccinare protejează persoana numai în fața de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, și nu față de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei dar au evoluție mai ușoară. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de un an și trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicație la vaccinare fiind alergia la proteine de ou”, a mai spus Mihaela Vlada. 

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Crește numărul pacienților diagnosticați cu gripă, în județ

Numărul cazurilor de gripă continuă să crească în județ, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: