Home / Sanatate / Criză de doctori! – Locuitorii din 10 comune vasluiene nu au la această dată medici de familie

Criză de doctori! – Locuitorii din 10 comune vasluiene nu au la această dată medici de familie

de Dănuț CIOBANU

Acoperirea cu medici de familie a tuturor unităților administrative teritoriale de la nivelul județului Vaslui pare o misiune imposibilă. La cele trei comune fără medici de familie, în curând se va mai adăuga și Fruntișeniul, de unde doctorul va pleca în urma specializării. Pe lângă cele patru localități fără doctori, mai sunt alte șase comune în care nu sunt medici de familie și funcționează puncte de lucru cu program redus. În total, peste 10.000 de vasluieni nu dispun de serviciile unui doctor de familie.

Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, a spus că în perioada imediat următoare în comuna Fruntișeni nu va mai fi un medic de familie, deoarece acesta s-a specializat și va pleca din localitate. În acest fel, în județul Vaslui sunt patru comune care, în prezent, nu au un medic de familie. Este vorba despre comunele Fruntișeni, Pochidia, Mălușteni și Coroiești.

Mai sunt alte șase comune care nu au un medic de familie, dar unde este deschis un punct de lucru. Din acest grup fac parte comunele Arsura, Ciocani, Dodești, Găgești, Ibănești și Tanacu. Aceste puncte de lucru sunt cabinete care sunt organizate de medici din comunele învecinate, care nu își desfășoară activitatea la o distanță mai mare de 15 kilometri. La aceste cabinete este un program restrâns, iar medicul nu merge acolo cinci zile pe săptămână. Comunele care nu au medici au o populație sub 1.000 de persoane, în timp ce în comunele unde sunt puncte de lucru numărul populație este între 1.700 și 2.000 de persoane.

Medicii trebuie stimulați

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că tot s-a vorbit de înființarea unor centre de permanență, dar problema este cu ce medici susții activitatea acestora: “Este deficitar mecanismul și medicii ar trebui stimulați să meargă în sistemul rural. Trebuie cinci medici la un centru de permanență. Nu putem să obligăm medicii să meargă în aceste centre. Sistemul trebuie corectat, pentru că ceea ce prevede acum legea nu mai acoperă realitățile. Poate va fi posibil ca un medic să aibă al doilea contract de muncă. Să fie excepții în acest sens pentru anumite zone. Salarizarea a evoluat, iar medicii caută și ei să se specializeze și asta vor și medicii de familie”.

În judetul Vaslui funcționează 11 centre de permanență, din care zece în mediul rural și unul în mediul urban. Fiecare centru de permanență are arondate mai multe comune. Centrele de permanență sunt deschise la Codăești, Ivănești, Vutcani, Puiești, Cozmești, Duda-Epureni, Oltenești , Stănilești, Huși, Tutova și Dragomirești. La cele 11 centre activează câte cinci medici de familie și cinci asistente, iar finanțarea este asigurată de la Ministerului Sanatății.

Oamenii au nevoie de medicamente

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că lipsa medicilor de familie este un mare necaz cu care se confruntă numeroși vasluieni. “Oamenii se descurcă prost. Speranța lor este să își găsească în alte comune un medic de familie. Sunt mulți amărâți între 60 și 80 de ani care nu are cine să îi îngrijească. Un medic dintr-o comună nu poate merge să profeseze și în altă comună dacă distanța dintre localități este mai mare de 15 kilometri. Nu are de unde să își ia omul o rețetă, iar în alte cazuri unde are rețetă nu are bani pentru a-și cumpăra medicamentele. Nu poți să fii sănătos dacă nu ai niște condiții bune de viață. Lumea se roagă la Dumnezeu să le dea sănătate, dar nu Dumnezeu dă pastile!”, a spus Ioan Stamate.

About Tehno Redactor

x

Check Also

CL Vaslui acordă Spitalului Județean de Urgență un ajutor financiar de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

Cât de eficiente sunt măsurile de restricționare a accesului vizitatorilor în spitalul din Bârlad?

Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad încearcă să ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: