Home / Social / Episcopia Hușilor organizează Simpozionul Național „Episcopul Grigorie Leu – slujire și mărturisire. Biserica în comunism”

Episcopia Hușilor organizează Simpozionul Național „Episcopul Grigorie Leu – slujire și mărturisire. Biserica în comunism”

Episcopia Hușilor, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (ICCMER) organizează, vineri, 1 martie, de la ora 11.00, Simpozionul Național intitulat „Episcopul Grigorie Leu – slujire și mărturisire. Biserica în comunism”.

Manifestarea este dedicată personalității Episcopului Grigorie Leu al Hușilor, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la moartea sa și a 30 de ani de la căderea regimului comunist. „Evenimentul va reuni comunicări privind personalitatea Episcopului Grigorie Leu, situația Bisericii în timpul regimului comunist, viața bisericească din Episcopia Hușilor, activitatea omiletică a Episcopului Grigorie Leu, precum și lansarea volumului de documente de arhivă”, au precizat reprezentanții Episcopiei Hușilor. În debutul acțiunii va avea loc o slujbă de pomenire a fostului episcop.
În luna septembrie a anului trecut, rămășițele pământești ale fostului episcop al Hușilor, Grigore Leu, mort în condiții suspecte în anul 1949, au fost deshumate. Acțiunea, inițiată de IICCMER, și-a propus să evidențieze cauzelor decesului fostului ierarh, despre care se crede că ar fi fost otrăvit în perioada regimului comunist.
Episcopul Hușilor, PS Ignatie, a afirmat la întronizarea sa că dintre toți înaintașii în scaunul Eparhiei Hușilor cel mai aproape de suflet îi este episcopul Grigore Leu, care în vremuri de prigoană și cumplită opresiune ateist-comunistă s-a dovedit a fi conștiința cea mai vie a Bisericii, nedorind ca sufletul credinței să fie distrus de „ciuma roșie a comunismului”.

Vor susține comunicări:

Preasfințitul Părinte Ignatie al Hușilor: Episcopul Grigorie Leu – miracolul conștiinței Episcopiei Hușilor”;

Conf. dr. Radu Preda: Biserica în comunism. Mărturie și adaptare”;

Cercetător Adrian Nicolae Petcu: Aspecte documentare privind activitatea Episcopului Grigorie Leu”;

Pr. dr. Nicolae Hurjui: Omul și fapta. Episcop Grigorie Leu”;

Pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae: Străjer cuvântând la porțile otrăvite ale istoriei. Pastoralele Episcopului Grigorie Leu”;

Pr. conf. univ. dr. Alin Viorel Albu: Episcopul Grigorie Leu al Hușilor: chipul unui Părinte jertfelnic și Mărturisitor înflăcărat al credinței”;

Prof. Costin Clit: Aspecte edilitare și culturale din activitatea Episcopului Grigorie Leu”;

Protos. Zaharia Curteanu: Viața monahală în Episcopia Hușilor în timpul Episcopului Grigorie Leu”;

P. Nicolae Cătălin Luchian va prezenta cartea: Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924-1949)”. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Patinoarul din Parcul Copou Vaslui își deschide porțile sâmbătă. Intrarea va fi liberă pe durata întregului sezon

Patinoarul din Parcul Copou al ...

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: