Home / Administratie / Mega-proiect de apă și canalizare de 350 milioane de euro în județ, cu finanțare europeană

Mega-proiect de apă și canalizare de 350 milioane de euro în județ, cu finanțare europeană

Societatea Aquavas SA Vaslui a finalizat studiul de fezabilitate pentru cel mai mare proiect care a existat vreodată la nivelul județului și prin care se propune realizarea sau modernizarea de sisteme de alimentare cu apă și rețele de canalizare în 51 de unități administrativ teritoriale. Cu o valoare aproximativă de 350 de milioane de euro, finanțare europeană, mega-proiectul prevede extinderea sau înlocuirea a peste 1.000 de km de rețele de apă potabilă și 532 km de rețele apă uzată.

Viața a zeci de mii de familii din județ se va schimba radical în următorii ani după ce vor avea, în sfârșit, în propriile gospodării apă potabilă curentă și rețea de canalizare. Și asta datorită ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui, în perioada 2014 – 2020”, care prevede realizarea de noi rețele de distribuție a apei potabile sau înlocuirea celor vechi în 51 de comune, orașe și municipii. În valoare de aproximativ 350 de milioane de euro, proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), venind ca o continuare la proiectele care se implementează sau urmează a fi începute în municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești.

Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost finalizat și transmis spre aprobare la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Ulterior, conform procedurilor, dacă nu vor fi probleme și va fi aprobată, întreaga documentație va fi depusă la Bruxelles, la Comisia Europeană, pentru semnarea contractului de finanțare”, ne-a declarat directorul SC Aquavas SA Vaslui, Gabriel Beșleagă.

Investițiile propuse în cadrul proiectului sunt: 704 km de rețea de apă potabilă, extindere și reabilitare, 286 km de aducțiuni, 78 de puțuri forat, realizarea a 54 de stații de tratare/clorinare și reabilitarea uneia deja existente, 48 de rezervoare de înmagazinare a apei și reabilitarea altor șase și 130 de stații de pompare a apei potabile. Pe rețelele de ape uzate, vor fi extinderi de 436 km de conducte și reabilitări pe 29,9 km. De asemenea, se vor realiza 65,6 km extinderi de conducte de refulare, 138 de stații de pompare a apelor uzate și nouă stații de epurare. Tot pe ceea ce înseamnă canalizare, se vor reabilita 1,2 km de conducte de refulare, trei stații de pompare și patru de epurare apă uzată.

Selecția celor 51 de unități administrativ-teritoriale cuprinse în proiect s-a făcut în baza unor analize a indicatorilor tehnico-economici. Evident, prioritare au fost aglomerările urbane și cele din mediul rural. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

SC CUP SA Bârlad, în toiul lucrărilor de montare a instalațiilor de iluminat pentru sărbători

Compania de Utilități Publice SA ...

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: