Home / Sanatate / Alarma în spitale! – Sindicaliștii avertizează că Masterplanul pe sănătate va duce la reduceri de paturi, implicit de personal

Alarma în spitale! – Sindicaliștii avertizează că Masterplanul pe sănătate va duce la reduceri de paturi, implicit de personal

de Dănuț CIOBANU

Masterplanul pe sănătate pune în alertă personalul medical din județul Vaslui. Sindicaliștii de la „Sanitas” estimează că la nivelul Moldovei este vorba despre o reducerea cu 4.000 de paturi. Conducerea SJU Vaslui spune că situația spitalului nu este tragică și va trimite la Ministerul Sănătății o documentație, prin care va susține ca nu trebuie tăiate paturi de la finanțare. Conducerea CJ Vaslui subliniază că Masterplanul nu impune tăieri de paturi sau închideri de spitale, ci este un document care tratează strategia în sănătate pentru 2020-2026.

Luni, 25 februarie 2019, la Prefectura Iași a avut loc o întâlnire de lucru, în care s-a discutat Masterplanul pe sănătate pentru Regiunea Nord Est. La discuții au participat reprezentanți ai caselor județene de sănătate, autorități publice locale, precum și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății. Masterplanul discutat în cadrul Guvernului României prevede că în majoritatea unităților medicale din Moldova vor fi tăiate paturi de la finanțare.

Ana Rinder, directorul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui, ne-a spus că la unitatea pe care o conduce situația nu este atât de tragică, precum crede lumea: „La SJU Vaslui nu este o situație alarmantă. Am avut la Iași o consultare pe Masterplanul pe sănătate, cu ceea ce se dorește să se facă în viitor. Nu este nimic bătut în cuie. Conform acestui document, va fi o reducere a paturilor, dar nu se precizează din ce secții, sau numărul acestora. Până în data de 19 martie va trebui să transmitem la minister o documentație prin care să arătăm care este situația paturilor, dacă ne axăm mai mult pe spitalizarea de zi, pe ambulatoriu etc. Obiectivul informării noastre este ca să nu fie reduse paturi, să facem o redistribuire la nivelul spitalului. Masterplanul va fi modificat potrivit datelor trimise din teritoriu și apoi va fi aprobat”.

Masterplanul trebuie prezentat Comisiei Europene

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că mulți vorbesc despre Masterplanul pe sănătate, însă puțini știu despre ce este vorba. „Acest Masterplan pe sănătate trebuie prezentat la Comisia Europeană, pentru a se debloca finanțarea pentru spitalele regionale. Este o condiție. El sugerează niște soluții pentru spitale. Noi avem cel mai mare număr de paturi din Uniunea Europeană. Documentul ne dă liniile directoare pentru cum organizăm sistemul sanitar. În condițiile în care multe paturi din spitale nu sunt ocupate, când în unele cazuri gradul de ocupare al paturilor este de 50%, noi trebuie să găsim niște soluții pentru această problemă. Cum gradul de ocupare de la noi este departe de optim, Masterplanul ne dă o temă de gândire, să se facă ceva. Este vorba despre strategia în sănătate pentru perioada 2020-2026”, a spus Dumitru Buzatu.

Sindicaliștii nu au fost invitați la discuții

Potrivit Federației „Sanitas” din România, Masterplanul pentru serviciile de sănătate, întocmit de Ministerul Sănătății, vizează o reducerea a 4.000 de paturi în spitalele din zona de nord-est.

„Noi, oficial, nu am fost invitați la discuțiile despre Masterplan. Săptămâna trecută am avut Convenția Națională a Federației Sanitas, unde s-a decis ca să fie făcute diligențe la Ministerul Sănătății, pentru a fi primiți la aceste discuții. Nu am primit niciun răspuns la această solicitare. Dacă vrei să promovezi dialogul social, sindicatele trebuiau să ia parte la aceste discuții. Când se pune problema de reducerea de paturi, închiderea unor unități medicale, aceste măsuri afectează locurile de muncă a unor salariați. Normele de personal privind medicii, infirmierii, asistenții medicali se calculează în funcție de numărul de paturi. În acestă situație, haideți să discutăm, să vedem ce măsuri putem lua. Poate unele secții nu au o adresabilitate mare, să vedem personalul care este în pragul pensionării, să fie oprite angajările și alte lucruri”, a spus Daniela Clătinici, liderul Sindicatului „Sanitas” Vaslui.

About Tehno Redactor

x

Check Also

CL Vaslui acordă Spitalului Județean de Urgență un ajutor financiar de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

Cât de eficiente sunt măsurile de restricționare a accesului vizitatorilor în spitalul din Bârlad?

Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad încearcă să ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: