Home / Sport / Șahiști de toate vârstele s-au duelat timp de trei zile la Vaslui

Șahiști de toate vârstele s-au duelat timp de trei zile la Vaslui

Timp de trei zile, începând de vineri, la un complex comercial din Vaslui a avut loc cea de-a IV-a ediție a Concursului Regional de Șah, găzduit de municipiul Vaslui. Dacă în 2016, la prima ediție, au participat 56 de sportivi, cu fiecare an competiția a luat amploare. În 2017 au participat 108 sportivi, anul trecut 117, iar în 2019 cifra participanților a ajuns la 138. Din cauză că nu a fost spatiu suficient pentru a găzdui numărul foarte mare de solicitanți, organizatorii au fost nevoiți să amâne cu peste o săptămână turneul dedicat șahiștilor începători. Au fost prezenți șahiști recunoscuți în lumea șahului național și internațional. Organizatorii au oferit premii bănești, trofeu, cupe, medalii, diplome și multe surprize.

Pentru reușita concursului organizatorii au fost sprijiniți pe lângă producătorul și distribuitorul de carne de pui local care s-a implicat anual pentru buna desfășurare a competiției și de Primăria Vaslui care a asigurat mesele și scaunele, de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade”, care a asigurat cazarea șahiștilor din Republica Moldova, de Acs „Gambit” Huși, care a asigurat o bună parte din infrastructură: ceasuri și table de șah, precum și de Clubul Kiwanis care a venit cu câteva premii speciale pentru câțiva sportivi. Câștigătorii competiției au primit premii bănești în sumă de 3000 lei, un trofeu, 15 cupe, 30 de medalii, diplome și alte multe surprize.

Toți simpatizanții “sportului minții” și comunitatea locală au putut asista la cele mai interesante partide de șah jucate de maeștri internaționali, maeștri, candidați de maeștri, jucători de categoria I, dar și de tinerii care bat la poarta afirmării. Frumusețea sportului minții a atras mulți iubitori ai șahului. Au venit la Vaslui șahiști din Huși, Bârlad, Iași, Bacău, Pașcani, Buzau, Craiova, Brăila, Tulcea, Cernavodă, București, Ungheni, Drochia, Balți, Dubăsari și Chișinău, în total 108 jucători în două turnee ce vor fi omologate de F.R. de Șah precum și de Federația Internațională de Șah.

După ce trofeul s-a plimbat de la Vaslui la Huși, pe la Pașcani și chiar a trecut Prutul până la Chișinău, de această dată va vizita Buzăul, marele câștigător fiind Dubic Roman, de la CSM Buzău.

S-a dovedit, din nou, că șahul este singurul joc ce poate reuni în aceeași dispută jucători de la o vârstă fragedă până la o vârstă venerabilă. Așa se face că în același concurs s-au întâlnit la tabla de șah jucători de opt ani cu jucători de 80 de ani. Este adevărat că de cele mai multe ori a învins experiența, dar au fost cazuri când a avut câștig de cauză și tinerețea. Cazuri concrete sunt meciurile lui Eric Tătărușanu care s-a impus în fața lui Vladimir Priclatov și a lui Gheorghe Țină, ambii șahiști bine cotați cu ELO-uri în jur de 1900. Așa s-a creat o punte de legătură între generațiile de șahiști.

OPEN A, 66 șahiști înscriți: Locul I: Dubic Roman, CSM Buzău; Locul II: Aurelian Ciobanu, SCM Gloria Buzău; Locul III: Vasile Marian, Ac de șah Realitatea Huși; Locul IV: Eugen Sochircă, Chișinău; Locul V: George Albu, Politehnica Iași; Locul VI: Cezar Crăescu, CS Gh Neștian, Bărlad. La categoria veterani, primele 3 locuri au fost adjudecate de: Iulian Romașcanu, CS Sergentul Vaslui, de Vladimir Prikladov, Ungheni și de Dumitru Tamba, CS Sergentul Vaslui. S-au mai acordat premii pe baza Coeficienților ELO. Astfel la ELO 1600 câștigător a fost Sustov Savva, Droghia; La ELO 1400 câștigător a fost Eric Tătărușanu, CSM Pașcani; iar la Elo 1200 câștigătoarea a fost Nicoleta Hudinia de la Acs Gambit” Huși. Tot la OPEN A la Categoria fete primele 3 locuri au revenit conform clasamentului final, următoarelor șahiste: Larisa Goian, Ungheni, Vlada Bejan, Bălți; și Ana Maria Vasilache de la Acs „Gambit” Huși.

La OPEN B, 38 șahiști înscriși, premianții au fost: Categoria Băieți 8 ani primele 3 locuri au fost ocupate de: Matei Gabriel Bîrsa, CS Sergentul Vaslui; de Tudor Răsmeriță, Acs „Gambit” Huși; și de Ioan Rareș Pătrunsu, CS Sergentul Vaslui. La Categoria Băieți 10 ani primele 3 locuri au revenit lui Toma Vlad Nicolae, lui Emilian Gabriel Zahara și lui Alexandru Petru Șenchiu, toți 3 de la CS Sergentul Vaslui. La Categoria Băieți 12 ani primele 3 locuri au fost câștigate de: Radu Andrei Ciobanu, urmat de Petrică Alin Bedreac, ambii de la Acs „Gambit” Huși, urmași de Ioan Cosmin Dulgheru de la CS Gh Neștianu Bârlad. Categoria Fete a fost dominată clar de tânăra Corina Damian din Ungheni, urmată de Anastasia Leca de la CS Micul Șahist Iași și de Crina Cristina Arnăutu de la CS Sergentul Vaslui, care putea emite pretenții la locul 1, însă la ultimele 2 runde nu a putut participa fiindcă a mers la o olimpiadă școlară.

Cea mai spectaculoasă premiere a fost cea pe la premiile Lucky Looser, două sacoșe frigorifice cu câte doi pui. La tragerea la sorți au participat doar cei care nu au primit premii în bani. După o succesiune de extrageri cele două premii au plecat la Brăila și Iași având ca destinatari pe Cosmin Andrei Chiriac și pe Ghiță Levi. În final au mai fost distinși doar cu medalii încă nouă șahiști și șahiste cu punctaje apropiate de cele ale câștigătorilor. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

CL Vaslui va preda Ministerului Dezvoltării terenul pentru construirea unei baze sportive care va avea teren de fotbal omologat de UEFA SI FRF

Consiliul Local (CL) Vaslui va ...

În weekend, Campionatul de Minifotbal al Ministerului Afacerilor Interne și-a desemnat învingătorii

În perioada 27 august – ...

S-a dat startul Turneului Final al Campionatului de Minifotbal al M.A.I. – ediția 2019 Vaslui

În perioada 27 – 29 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: