Home / Social / Ce ne facem cu normele de igienă în magazinele din Bȃrlad?

Ce ne facem cu normele de igienă în magazinele din Bȃrlad?

Nemulțumirile bȃrlădenilor legate de modul în care unii comercianți din oraș ignoră sau își bat joc efectiv de cele mai uzuale norme sanitare, obligatorii la vȃnzarea produselor alimentare neambalate, au ajuns să fie strigate pe rețelele de socializare, acolo unde majoritatea opinează că doar sistemul imunitar și Cel de Sus ne feresc de boala sărăciei – indolența.

Cine n-a cumpărat vreodată o pȃine din mȃna unei vȃnzătoare care a “uitat” să folosească mănuși după ce a încasat bani de la clientul anterior? Cine n-a mers să se aprovizioneze în supermarket și a văzut cum comercianții așează produsele de patiserie cu mȃna, pe rafturile special amenajate pentru această categorie de produse? Cine n-a văzut clienți care pipăie cȃte un aliment neambalat, sunt pe cale să-l cumpere, după care se răzgȃndesc și merg mai departe către alte raioane, să-și continue cumpărăturile?

Dacă aceste întrebări v-au stȃrnit amintiri neplăcute de la vreo toxiinfecție alimentară, indigestie sau chiar suspiciune de hepatită, aflați că regulile comerțului, mai ales în cazul produselor neambalate, sunt asemenea unui carusel de compromisuri, unde clienții și comercianții supraviețuiesc pe muchie de lege. Dacă primii, cumpărătorii adică, ar vrea să facă legea, fiindcă banul le aparține și nu pleacă din portofel pentru orice produs, ceilalți, vȃnzătorii, fac deseori ocolișuri pe lȃngă lege, cu bună-știință ori din ignoranță, și se joacă astfel cu sănătatea celor din jur.

Cine pierde și cine cȃștigă din acest lanț de compromisuri? Răspunsurile le găsiți la o postare de pe un grup de socializare, unde o bȃrlădeancă le-a luat la rost pe vȃnzătoarele de la un magazin de produse de panificație: “D-lor vȃnzătoare, voi nu ați învățat la cursuri că trebuie să folosiți mănuși înainte de a pune mȃinile murdare pe pȃine? Poate ați lipsit de la cursuri sau le-ați făcut doar așa, ca să vă puteți angaja, dar dvs. mȃncați pȃine după ce puneți mȃna pe bani?”

Cazul la care se referă doamna, iritată de inconștiența comercianților, nu este singular. În multe magazine din Bȃrlad, graba angajaților, lipsa de interes sau pur și simplu indolența lucrează în favoarea microbilor. De pe mȃini nespălate, de la tuse sau strănut pȃnă la a trimite un client cu sistemul imunitar slăbit în spital nu mai este decȃt un pas.

Bȃrlădenii care și-au spus părerea pe grupul de socializare au făcut referire la modul în care este manipulată marfa în unele magazine, în lăzi murdare, împinse direct pe gresia plină de praf și cu urme de încălțăminte. Alții au amintit și de cărucioarele de cumpărături din supermarketuri, care sunt adevărate focare de infecție.

Cȃrcotașii au dat imediat exemplul comerțului tradițional, din piețe și oboare, care se desfășoară de sute de ani fără reguli, inclusiv igienico-sanitare, în urma căruia nu s-a plȃns nimeni că s-ar fi îmbolnăvit de ceva.

Dincolo de discuțiile online, comerțul din viața de zi cu zi de la Bȃrlad ar trebui să le dea serioase bătăi de cap angajaților de la Direcția de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului. Bȃrlădenii așteaptă controale amănunțite, pentru că refuzul unui produs oferit spre vȃnzare din mȃini murdare nu e suficient pentru a stopa această practică. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: