Home / Social / Fermierii au cerut să crească 728 purcei de rasă, dar nu au primit nimic

Fermierii au cerut să crească 728 purcei de rasă, dar nu au primit nimic

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui a cetralizat 80 de cereri de la crescătorii de porci, pentru programul „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc”. În total, fermierii vasluieni și-au exprimat intenția de preluare pentru creștere a unui număr de aproximativ 728 de purcei din cele două rase.

Problema este că în județul Vaslui, până la această dată, nu au fost înscrieri în program din partea persoanelor fizice sau juridice care să aibe calitatea de furnizori de porci sau procesatori. Cum legislația prevede că este obligatorie înscrierea în program a furnizorilor de purcei și procesatori, nu s-a putut trece la următoarea etapă.

„Am purtat discuții cu potențiali procesatori sau alte persoane juridice, care desfășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii. Noi i-am informat cu privire la existența ajutorului de minimis și condițiile impuse și sperăm că în anul 2019 să deblocăm acest program”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În cadrul programului, crescătorii vor primi minim 2 și maxim 10 purcei, cu o greutate minimă de 10 kilograme, pentru creștere, îngrășare și livrare, a minimum 50% din porcii grași, către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens, la o greutate, în viu, de minimum 130 kilograme/cap. Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați către crescătorii de porci eligibili.

Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorului de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel. (Dănuț CIOBANU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vasluienii vor încasa în următorii ani printre cele mai mici salarii din România

de Dănuț CIOBANU Vasluienii vor avea ...

O victimă și patru autoturisme avariate, în urma unui accident petrecut în apropiere de Vaslui

Patru autoturisme au fost implicate vineri, ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: