Home / Social / Gata cu haosul din asociațiile de proprietari unde fiecare face ce vrea! Regulamentul de bloc devine obligatoriu.

Gata cu haosul din asociațiile de proprietari unde fiecare face ce vrea! Regulamentul de bloc devine obligatoriu.

Noua legislație care privește asociațiile de proprietari, adoptată în urmă cu cȃteva luni, vine acum cu norme clare referitoare la condițiile de folosință a părților comune ale condominiului, ordinea interioară, conduita și bună vecinătate dintre proprietari, pentru bunul mers al lucrurilor și al traiului în comun.

Cele mai multe dintre nemulțumirile legate de viața la bloc și-au găsit ac de cojoc odată cu publicarea recentă în Monitorul Oficial a Regulamentului de bloc. Documentul de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) asigură cadrul de aplicare a noii legislații care vizează asociațiile de proprietari, modificată prin Legea nr. 196 / 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Regulamentul conține normele și regulile generale ale traiului la bloc, iar prevederile trebuie respectate de toți locatarii din imobil. Astfel, dacă bunul-simț și cei șapte ani de-acasă lipsesc, legea îi obligă pe proprietari să cunoască și să se supună instrucțiunilor și reglementărilor care stabilesc și asigură ordinea și buna funcționare a unui condominiu.

Mai exact, fiecare proprietar sau locatar poate folosi, în condițiile legii și acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii.

Igiena și salubritatea sunt măsuri obligatorii pentru proprietarii din condominiu. Aceștia trebuie să respecte întocmai măsurile stabilite de autoritatea administrației publice locale pentru asigurarea igienei publice și salubrității, precum și regulile elementare de igienă în gospodăria sau locuința proprie, astfel încât să nu creeze disconfort vecinilor și să nu constituie pericol pentru sănătatea publică a comunității. Sunt de notorietate cazurile în care vasluieni în etate au fost reclamați de vecini pentru că locuințele lor deveniseră adevărate depozite de deșeuri, vechituri și pet-uri, ori adăpost insalubru pentru zeci de pisici și cȃini comunitari.

Reguli pentru lucrări de construcție și reparații, animale de companie și petreceri la bloc

În ceea ce privește instalațiile comune, acestea se utilizează numai conform destinației. Cele care necesită verificări periodice, incluzȃnd aici și ascensoarele, nu pot fi utilizate fără efectuarea reviziilor sau fără obținerea avizelor de funcționare.

Vasluienii care s-au obișnuit să depoziteze bunuri pe casa scării trebuie să știe că Regulamentul de bloc interzice complet depozitarea sau abandonarea oricăror obiecte pe proprietatea comună, dacă prin acest fapt se împiedică utilizarea normală a clădirii sau a părților comune sau dacă se aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari. De asemenea, este interzisă blocarea sau obturarea căilor de acces în condominiu sau în proprietățile individuale.

Proprietarii din condominiu care vor să facă lucrări de modificare și modernizare a proprietății pot să execute astfel de lucrări cu condiția ca acestea să nu contravină reglementărilor legale în vigoare, esteticii exterioare a imobilului / condominiului, proiectului inițial al imobilului, instalațiilor sanitare ale condominiului, să nu deterioreze sau să afecteze proprietățile individuale sau pe cele comune, și să nu încalce drepturile de folosință ale celorlalți proprietari.

În cazul în care proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații, în condițiile legii.

Și locatarii care au animale de companie au obligații! Ei trebuie să respecte prevederile legale pentru deținerea animalelor, precum și obligația de a nu tulbura liniștea locatarilor, de a menține curățenia pe spațiile comune, precum și de a lua toate măsurile necesare pentru a nu aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari.

Vasluienii care sunt amatori de petreceri cu boxele date la maximum vor fi dezamăgiți să afle că Regulamentul de bloc interzice tulburarea, fără drept, a liniștii proprietarilor / locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, ori prin strigăte sau larmă. Este interzisă tulburarea liniștii între orele 22:00 – 08:00, 13:00 – 14:00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Aceeași interdicție este valabilă și în intervalul stabilit de asociația de proprietari, pentru orice persoană care, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare, deranjează vecinii.

În cazul nerespectării regulamentului condominiului de către unul dintre proprietari sau chiriași, ceilalți proprietari pot sesiza președintele și/sau comitetul executiv al asociației de proprietari, cu privire la aceste nereguli.

Prezentul regulament se poate modifica și completa cu acordul majorității proprietarilor din condominiu, și va fi adus la cunoștință, prin afișare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, în termen de 7 zile de la adoptarea sa. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul orașului Murgeni: „Să dea Dumnezeu ca actuala putere să nu desființeze ceva”

Asfaltări pe toate străzile principale, ...

Județul Vaslui este pe primul loc în România la recoltarea de măceșe

Direcția Silvică (DS) Vaslui a ...

Accident spectaculos provocat de șofer turtă de beat, după ce s-a răsturnat cu mașina în Dumești

Un șofer beat criță a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: