Home / Administratie / Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le promite primarilor că vor primi bani pentru investiții
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le promite primarilor că vor primi bani pentru investiții

de Dănuț CIOBANU

Primarii vasluieni vor primi fonduri pentru a finaliza toate cele 251 de proiecte declarate eligibile în cadrul PNDL 2. Asigurarea a venit de la Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Banii sunt destinați pentru revizuirea devizelor generale ale proiectelor, pentru a fi acoperită creșterea salariilor din sectorul construcțiilor. După majorarea lefurilor în construcții de la începutul acestui an, firmele au început să nu mai fie prezente la licitații pentru a-și adjudeca contracte de execuție.

Firmele de construcții au parte de vești bune privind derularea investițiilor din cadrul PNDL 2. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că reprezentanții asociației au avut o întâlnire cu Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, unde s-a discutat problema actualizării valorii contractelor de investiții.

„Avem promisiuni că toate contractele vor fi aduse la zi în ceea ce privește valoare și sunt bani pentru finalizarea tuturor investițiilor. Fondurile vor putea ajunge la unitățile administrativ teritoriale pe trei căi. În primul rând, excedentul înregistrat de UAT-uri pe anul 2018 va putea fi utilizat pentru revizuirea devizelor generale ale proiectelor, în vederea majorării valorii contractelor. Acolo unde nu există excedent bugetar, banii vor veni prin echilibrarea bugetelor locale de la Consiliul Județean. Dacă nici prin echilibrare UAT-urile nu vor avea bani, se vor face alocări de la bugetul de stat. Banii sunt destinați pentru revizuirea devizelor generale ale investițiilor, pentru a fi acoperită creșterea salariilor din sectorul construcțiilor. Primarii trebuie să știe că vor primi fondurile necesare și toate proiectele se vor face”, a spus Neculai Moraru.

De la 1 ianuarie 2019, potrivit OUG 114/2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Constructorii nu se mai înghesuie la licitații

Consiliul Județean Vaslui și autoritățile publice locale au obținut finanțare de la Ministerul Dezvoltării pentru 251 de proiecte declarate eligibile în cadrul PNDL 2. În total, valoarea investițiilor se ridică la 860 milioane de lei. Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.  De altfel, la nivel local, primarii se confruntă deja cu primele efecte ale modificării cuantumul salariilor din sectorul construcțiilor.

„Este o criză mare de firme de construcții civile în județul nostru. Dacă la licitațiile pentru asfaltarea drumurilor mai sunt constructori care licitează, în construcțiile civile nu găsești pe nimeni. Eu am două proiecte finanțate prin PNDL 2, pentru construcția unei grădinițe și a unui dispensar. De când s-a făcut salariul în construcții de 3.000 de lei, firmele nu mai participă la licitații pentru că nu le mai convine financiar. Firma vine cu o ofertă la o licitație, iar în situația în care trebuie să dea mai mulți bani la muncitori are de pierdut din punct de vedere financiar”, a spus Liviu Pârciu, primarul comunei Viișoara.

About Mihai Vasile

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: