Home / Social / Bijuterii brodate. Minunățiile care ies din mâinile unei asistente de farmacie

Bijuterii brodate. Minunățiile care ies din mâinile unei asistente de farmacie

de Mihaela NICULESCU

La serviciu, alină suferința trupească a oamenilor, iar acasă, în timpul liber, creează frumuseți care încântă sufletul. Cristina Chirvasă Grigoraș este asistent de farmacie, dar de câțiva ani și-a redescoperit o pasiune, care încă din copilărie avea un loc special în inima sa – cusutul în puncte.

După orele de program, în fiecare zi, petrece câteva ore în compania pânzei dese, a aței multicolore și a acului. Bijuteriile pe care le realizează din minigoblenuri încadrate în diferite rame din argint, gablonz sau lemn, îi oferă o satisfacție deosebită. Crearea acestor podoabe, inele, pandantive și brățări, îi dă o stare de bine și o relaxează. La început, a oferit în dar astfel de mici opere de artă cunoștințelor, apoi a început să le vândă, la solicitarea unor persoane care apreciază astfel de podoabe lucrate manual și cărora li se și potrivesc.
„Nu creez aceste bijuterii cu scopul de a face bani. Nici vorbă! Le fac pentru că, realmente, lucrul în sine îmi dă o stare pozitivă. Inițial, am vrut să îmi găsesc un hobby care să mă țină în priză. Nu am vrut ca rutina să se transforme în uzură. După mai multe încercări am observat că mă atrage cel mai mult cusutul în puncte. Îl pun în evidență încadrându-l în metal prețios sau obișnuit și îl transform în podoabe – brățări, cercei, pandantive. De multe ori, îmi amintesc de fosta mea profesoară de lucru manual, doamna Agache, de la Școala nr. 9. Ea a fost cea care m-a învățat să cos și nu am uitat nici acum, după atâția ani.”, a mărturisit, pentru Est News, Cristina.

Dacă ar vedea aceste obiecte de bun gust, ieșite din mîinile Cristinei, doamna Agache ar fi foarte mândră. Pânza pe care coase este mai deasă decât cea folosită la goblenuri. Este mai compactă. După ce a folosit pânza albă, o vreme, acum o utilizează pe cea neagră și în special catifeaua. O fascinează să brodeze pe catifea neagră, cu toate că este mult mai complicat.

„Catifeaua e minunată pentru brodat. Pe lângă avantajul dat de o culoare închisă, catifeaua dă o anumită noblețe podoabelor pe care le creez, și pentru că o bijuterie este privită de multă lume atunci când o porți, îmi dau toată silința să cos corect. Eu sunt convinsă că doamnele și domnișoarele care își doresc aceste bijuterii, persoane cu o anumită educație, le prețuiesc foarte mult. Podoabele pot fi purtate și ziua și seara, numai că e nevoie și de o anumită ținută și atitudine. Cu alte cuvinte, să ai un stil potrivit, aparte. Sunt persoane care apreciază ceea ce fac și nu pot să le dezamăgesc.”, a explicat Cristina Chirvasă Grigoraș.

Cristina aduce bucurie unor femei cu gusturi rafinate

Cum cele mai multe femei își fac singure daruri, Cristina este o sursă potrivită pentru doamnele care doresc să-și reîmprospăteze colecțiile de podoabe. Chiar dacă cererea este destul mare, Cristina nu a luat prea multe comenzi, ci numai câte poate onora.

 

„Lucrez acum al broșe-mărțișor. Broșele sunt cele mai practice și, folosite cu pricepere, pun în evidență o ținută. Să nu vă imaginați că stau să cos sute de broșe. În limita timpului, în fiecare seară între 9 și 11, mă delectez în intimitatea căminului meu cu crearea manuală a acestor podoabe. Mă încarc cu energie pozitivă, care cred că se păstrează și în bijuteriile mele. Sper să fac fericite astăzi doamnele care au comandat pentru 1 Martie bijuterii din catifea brodată cu ață colorată, în modele preferate de ele sau recomandate de mine”, a mai adăugat Cristina.

„Îmi este dor de obiectele de artă de la Fondul plastic”

Nu este singurul artist din Bârlad care realizează obiecte hand-made. A învățat, și din practică și de pe internet, multe secrete ale acestei tehnici.
„Ca mine sunt mulți bârlădeni, mulți cu studii de arte plastice. Mi-ar plăcea să înființăm o asociație cu oameni care au astfel de preocupări frumoase, să ne întâlnim periodic, să socializăm, poate să organizăm și expoziții. Îmi lipsesc foarte mult articolele care se găseau la Galeria de Artă, unde erau produse de tip Fondul plastic. Am cumpărat multe obiecte de acolo. Unele le mai am și astăzi. Aș fi încântată dacă s-ar reînființa Fondul plastic și chiar ateliere, în care cei care trec pragul Galeriei să vadă cum se confecționează un obiect hand-made. Nu cred că e timpul pierdut să realizăm aceste lucruri dacă există motivație, perseverență și sprijin din partea unor instituții. Eu cred că primăvara, care se apropie, ne va aduce gândul cel bun pentru a pune în practică aceste dorințe. E nevoie să cultivăm fenomenul, într-o lume atât de tristă și cenușie, să încercăm să avem preocupări frumoase, cu care să ne hrănim spiritual.”, a încheiat Cristina Chirvasă Grigoraș.

About Tehno Redactor

x

Check Also

O șoferiță a leșinat după ce un copil a intrat cu bicicleta în mașina sa pe o trecere de pietoni din Vaslui

Un copil de 7 ani ...

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: