Google+
Home » Administratie » Circ între primarul Boroș și președintele CJ Vaslui pe tema rețelelor de apă și canalizare din Bârlad

Circ între primarul Boroș și președintele CJ Vaslui pe tema rețelelor de apă și canalizare din Bârlad

Ședința Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară de Utilități Publice pentru Serviciile de Alimentare cu Apă și de Canalizare (ADIUPSAAC) din județ s-a transformat într-un adevărat circ după ce primarul Dumitru Boroș i-a acuzat de rea-voință pe cei conducerea județului și pe reprezentanții Aquavas SA Vaslui în privința implementării proiectului de alimentare cu apă și de cel de canalizare în municipiul Bârlad. Acuzat de ”șmecherii” și diversiuni politice, Boroș a găsit, potrivit explicațiilor date, țapul ispășitor pentru nerealizările sale de până acum din orașul pe care-l administrează de aproape trei ani.

Neînscrierea vreunei firme de construcții la ultima licitație de atribuire a contractului de lucrări pentru rețelele de apă și canalizare din Bârlad a reprezentat un adevărat subiect de scandal la ședința anuală de dare de seamă a ADIUPSAAC. Totul a pornit din momentul în care primarul Dumitru Boroș a cerut explicații de la conducerea asociației pentru tergiversarea de șase ani a proiectului de care ar depinde și alte invetiții în infrastructura orașului.

Nu se poate așa ceva. Orașul este blocat. Dar acesta este un eșec pentru Bârlad, pentru că în alte orașe s-au dat ordine de începere a lucrărilor (n.red – la proiecte similare de alimentare cu apă și rețele de canalizare)”, a acuzat Dumitru Boroș.

Președintele ADIUPSAAC, Dumitru Buzatu, a venit imediat cu replica, explicându-i primarului de Bârlad care a fost motivul pentru care nu vor începe lucrările și în ”orașul rulmenților”: ”Lăsați-o cu eșecurile. Ce eșec? A fost o licitație la care nu s-a prezentat nimeni. Avem noi în buzunar vreo firmă de construcții? O vom scoate din nou la licitație”.

Neîncrezător, Boroș a spus că nu se va prezenta nimeni nici la licitațiile viitoare: ”Păi dacă o scoateți din nou, așa va rămâne. Nu va veni nimeni”. În acel moment, Buzatu a răbufnit și l-a acuzat pe primarul de Bârlad de șmecherii: ”Domnule primar, nu mai încercați cu șmecheriile astea. Am tolerat până acum, dar nu o voi mai face. Suntem colegi (n.red-în comitetul director al ADIUPSAAC), cunoașteți aplicația, cunoașteți ce facem. Nu veniți aici și o faceți pe atotcunoscătorul”.

După încă un scurt schimb de replici dintre cei doi, în discuție a intervenit directorul Aquavas SA Vaslui, Gabriel Beșleagă, mai ales că primarul Boroș i-a acuzat cei responsabili de implementarea proiectului de lipsă de transparență: ”Este normal să fiți supărat. De acord cu supărarea dumneavoastră. Dar ce nu înțeleg este că ne acuzații de lipsă de dialog. Unde există asta când noi doi am discutat? Eu personal v-am pus la dispoziție orice informație ați dorit, și la Vaslui și la sediul Primăriei Bârlad, chiar anul acesta, luna trecută… Au făcut deplasarea la Bârlad și proiectanții să discute pur tehnic pe acest proiect, să-l analizeze din nou. Aveți răbdare. Într-o săptămână, maxim două avem răspunsul la ceea ce înseamnă noua viziune tehnică a proiectantului pentru acest proiect. În același timp, am vorbit la Autoritatea de Management să mai extragem niște economii, să modificăm devizul general, să-l aducem pe proiectul dumneavoastră. Pentru că așa cum am promis și am discutat cu dumneavoastră, nu se închide acest proiect fără Bârlad. Am promis că anul acesta dăm ordinul de începere. Dar, de la dialogurile pe care le-am avut la poziția pe care o aveți acum, nu vă înțeleg”.

Băgat în corzi și acuzat, voalat, de minciuni, Dumitru Boroș și-a cerut din nou dreptul să ia cuvântul: ”Plătesc cotizația și am dreptul să vorbesc. Domnule director, când la acest proiect nu avem nici un constructor și stăm cu orașul blocat…Vă demonstrez că nu am o stradă unde să fac ceva. Era normal și firesc să spuneți: ”Dom’le, a căzut”. Sunăm, ne întâlnim și ”Haideți, dom’le, asta este gândirea noastră”, trebuia să spuneți. Și eu aveam ce să spun oamenilor care mă asaltează la primărie”.

Pentru că a încercat, din nou, să spună că i s-a refuzat dialogul, edilul de Bârlad a mai primit o lovitură de la directorul Beșleagă: ”Domnule primar, acest lucru vi l-am spus de la întâlnirea noastră de dinainte de licitație. V-am spus că dacă nu se va prezenta nimeni, v-am spus ce facem. Lăsați-mă să am ce să vă prezint fizic și discutăm. Mă miră poziția dumneavoastră pentru că am avut dialog în permanență”.

Primarul a recunoscut, în cele din urmă, că a avut dialog cu cei de la Aquavas, însă acesta nu este suficient pentru rezolvarea problemei apei și canalizării în Bârlad.

Domnule primar, eu vă zic o soluție foarte simplă. Să faceți ceva acolo (n.red-Bârlad)”, a fost replica lui Buzatu, în timp ce primarul de Bârlad a încercat să se apere din nou: ”Bârladul nu poate să facă nimic pentru că este prizonierul acestui proiect care nu se implementează la Bârlad. S-a implementat la Vaslui, la Huși, la Negrești, iar Bârladul este tratat în spatele Negreștiului”.

Acuzat voalat că ar favoriza celelalte orașe ale județului conduse de primari PSD, Dumitru Buzatu a explodat: ”Și răbdarea mea are o limită. Negreștiul a fost în aceeași situație, a fost scos proiectul la licitație de mai multe ori până s-a găsit constructorul. Când o să găsim constructorul, o să facem și la Bârlad. Nu avem constructori în buzunar”.

Este falsă ideea că nu avem constructor. Prețurile nu au fost corecte. Asta e. La Bârlad nu s-au găsit bani”, i-a răspuns Dumitru Boroș.

Dumneavoastră să nu faceți nimic acolo și să le spuneți locuitorilor tot timpul că nu s-au găsit bani”, a fost soluția găsită de președintele ADIUPSAAC.

Șifonat serios de tot acest dialog, primarul Bârladului l-a amenințat pe Buzatu că o să-i trimit locuitorii orașului la Aquavas Vaslui, moment în care șeful de la Consiliu Județean i-a spus lui Boroș să lase politica cu el. De altfel, acesta a fost și momentul în care edilul de Bârlad a cedat, și-a luat paltonul și a părăsit ședința. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: