Home / Sanatate / Vasluienii cu boli rare ar putea beneficia de tratament în alte țări până împlinesc 18 ani

Vasluienii cu boli rare ar putea beneficia de tratament în alte țări până împlinesc 18 ani

Vasluienii care suferă de boli rare ar putea beneficia de tratament adecvat în alte țări ale Uniunii Europene. România va aduce în dezbatere, pe timpul deținerii președinției Consiliului UE, identificarea căilor de creștere a cooperării între statele membre în tratamentul pacienților cu boli rare până la vârsta de 18 ani, a afirmat, joi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

“Unul dintre obiectivele României, pe timpul deținerii președinției Consiliului UE, este mobilitatea pacienților în UE. România va aduce în dezbatere, în special, identificarea căilor de creștere a cooperării între statele membre în tratamentul pacienților cu boli rare până la vârsta de 18 ani”, a scris Sorina Pintea, pe Facebook, într-o postare de Ziua internațională a bolilor rare.

Ea menționează că se urmărește accesul pacienților diagnosticați cu boli rare la tratamentul disponibil în statele membre UE, în situația în care într-un stat membru nu există tratamentul medicamentos respectiv, iar pacientul ar trebui să aibă acces la acest tratament într-un alt stat membru.

“În România există 14 Centre de expertiză pentru bolile rare, care au ca obiective prevenirea, diagnosticul precoce și tratamentul bolilor rare, dar și completarea Registrelor de date pentru evidența bolilor rare. Până în prezent au fost introduse, pe listele de medicamente compensate și gratuite, 37 de molecule noi inovative, inclusiv pentru tratarea pacienților cu boli rare. Depunem toate eforturile necesare aprovizionării spitalelor cu medicamentele necesare. În momentul de față, Ministerul Sănătății asigură finanțarea diferitelor programe destinate bolilor rare”, a mai scris ministrul Sănătății.

O boală rară este o boală care afectează mai puțin de 5 din 10.000 de indivizi. Astăzi sunt înregistrate peste 7.000 de boli rare, dintre care 80% sunt de origine genetică, iar 75% din bolile rare afectează copiii, potrivit sursei citate. Începând cu anul 2008, în ultima zi a lunii februarie este marcată Ziua internațională a bolilor rare. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

EXCLUSIV Revoltă la ”Beldiman”: asistentele de la Terapie Intensivă, obligate să facă transfuzii fără a avea specializare. Medicul anestezist Gaibu și-a dat demisia!

de Simona MIHĂILĂ Incalificabil! Viața ...

Care transparență? Medici ai spitalului bârlădean care au uitat să-și publice declarațiile de avere și interese

Deși este lege, unii angajați ...

CJAS Vaslui a modificat contractele cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale

Casa Județeană de Asigurari de ...

%d blogeri au apreciat: