Home / Justitie / Iată cum pot scăpa șoferii vasluieni care încalcă regulile de circulație de punctele de penalizare

Iată cum pot scăpa șoferii vasluieni care încalcă regulile de circulație de punctele de penalizare

Dacă de amendă nu scapă atunci când uită sau trec cu bună știință peste normele învățate la cursurile de legislație auto, conducătorii vasluieni ar putea să nu mai primească punctele de penalizare care însoțesc sancțiunea. Cum anume? Un proiect de act normativ prevede că șoferii auto pot solicita înlocuirea punctelor de penalizare cu vizionarea unui film educativ realizate de Poliția Română, prin care li se arată ce efecte are nerespectarea regulilor în trafic!

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr.95/2002 privind circulația pe drumurile publice, care pune cruce punctelor de penalizare, a primit recent votul favorabil al senatorilor și urmează să fie supus aprobării Camerei Deputaților.

Despre ce este vorba mai concret? Documentul prevede condițiile în care se vor putea anula punctele de penalizare primite de șoferii care încalcă legislația rutieră. Astfel, conducătorii auto care, în afară de sancțiunea principală, respectiv amenda, primesc și două puncte de penalizare, vor putea cere anularea punctelor primite, dar cu o condiție꞉ să urmărească un film educativ referitor la fapta pentru care au fost amendați.

Vizionarea “acestor filme educative din domeniul siguranței rutiere se va face în structurile și la partenerii aprobați de Poliția Română, cu drept de eliberare a Dovezii de participare la vizionare”. Asta înseamnă că, pentru a putea scăpa de cele două puncte de penalizare primite, șoferii vor trebui să prezinte un document care să ateste faptul că au văzut filmul educativ, eliberat fie de Poliția Română, fie de partenerii autorizați ai acesteia.

Un conducător auto va putea solicita anularea a două puncte doar o singură dată în decurs de șase luni.

Legislația rutieră în vigoare stabilește că două puncte de penalizare se aplică șoferilor care folosesc luminile de drum (faza lungă) la întâlnirea cu o mașină care circulă din sens opus sau când circulă în spatele unei mașini, șoferilor care folosesc telefonul în timp ce conduc mașina, șoferilor care nu poartă centura, șoferilor care depășesc viteza maximă cu 10-20 km/h, șoferilor care circulă pe un drum cu accesul interzis, șoferilor care nu respectă regulile la întoarcerea, mersul înapoi, schimbarea benzii sau oprirea mașinii și celor care nu respectă regulile privind utilizarea fazei scurte pe timpul zilei.

Inițiatorii proiectului de lege consideră că, de cele mai multe ori, comportamentul nostru în trafic atrage consecințe pe care nu le puteam anticipa, acesta fiind și motivul pentru care educația rutieră ar trebui să se facă temeinic și în permanență.

Vizionarea filmelor educative este o practică întâlnită și în alte state, cu rezultate îmbucurătoare în ceea ce privește corectarea voluntară a unor acțiuni greșite la volan. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

ULTIMA ORĂ: Accident învăluit în mister la Roșiești, pe E 581. Un șofer a ”zburat” cu un Audi A6 după care a fugit de la locul faptei

Un accident învăluit în mister ...

Vasluian reținut pentru tâlhărie

Politiștii vasluieni au retinut un ...

UPDATE: Și-a completat garderoba cu o bluză furată dintr-un magazin din Bârlad

UPDATE: Tânara care a subtilizat ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: