Home / Social / Țăranii îmbătrânesc și abandonează agricultura de subzistență

Țăranii îmbătrânesc și abandonează agricultura de subzistență

de Dănuț CIOBANU

Tot mai mulți țărani din județul Vaslui renunță la agricultura de subzistență. Dacă ani la rând proprietarii de teren au refuzat asocierea și au preferat să își cultive singuri pământul, în prezent, situația s-a schimbat radical. Pe fondul îmbătrânirii populației, tot mai multe suprafețe arabile sunt lucrate în arendă, producțiile obținute de societățile agricole fiind net superioare celor realizate de țărani.

Țăranii din județul Vaslui nu mai lucrează individual terenurile arabile pe care le dețin în proprietate. În cursul anului trecut, din cele 292.469 hectare de teren arabil din județul Vaslui, 137.231 hectare au fost lucrate individual și 155.238 hectare au fost exploatate organizat. Mai exact, un procent de 53% din terenul arabil a fost lucrat de societăți agricole, întreprinderi familiare și persoane fizice autorizate, în timp ce 47% din terenul agricol s-a muncit individual, de către țărani.

Tendința de la nivelul județului Vaslui este de comasare a terenurilor și exploatarea acestora în formă organizată. Este foarte greu să lucrezi pământul individual, iar țăranii un dispun de baza materială necesară pentru a face lucrările agricole. Ca să înființeze o cultură agricolă fermierul trebuie să caute utilajele care să pregătească solul, să achiziționeze sămânță certificată, îngrășăminte chimice etc. Cum proprietarii de pământ sunt tot mai în vârstă, aceștia aleg să dea terenul la fermele agricole unde să fie lucrat în arendă”, ne-a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Producții mici la țărani

Dacă în ultimele două decenii majoritatea țăranilor din județul Vaslui nu au dorit să se asocieze mizând pe agricultura de subzistență, în ultimii ani, pe fondul îmbătrânii populației din mediul rural, se constată o creștere a suprafețelor arabile lucrate organizat. De regulă, țăranii cultivă porumb, floarea soarelui, grâu și lucernă, iar diferența de producție dintre suprafețele lucrate organizat de societățile agricole și cele lucrate individual este semnificativă. Spre exemplu, la porumb, pe suprafețele lucrate organizat se realizează o producție de 5.165 kilograme/hectar, în timp ce țăranii obțin numai 4.814 kilograme/hectar.

La floarea soarelui, la fermele agricole producția realizată este de 2.182/kilograme/hectar, iar la țărani de 1.960 kilograme/hectar. De asemenea, la cultura de grâu, fermele agricole obțin o producție de 4.345 kilograme/hectar, în timp ce țăranii au o recoltă de numai 3.532 kilograme/hectar.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

Sprijin financiar de 200.000 lei pentru bisericile din Fruntișeni, Bălteni, Vinderei și Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: