Google+
Home » Social » Condiții noi pentru înscrierea în programul de tomate. Piețele vor fi pline cu roșii

Condiții noi pentru înscrierea în programul de tomate. Piețele vor fi pline cu roșii

de Dănuț CIOBANU

Ajutorul de minimis acordat pentru susținerea producătorilor de tomate în anul 2019 are câteva modificări privind înscrierea în program. Înregistrările fermierilor se fac pe cicluri de producție, cu perioade diferite pentru comercializarea roșiilor.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că a fost publicată în Monitorul Oficial HG nr. 107/2019 prin care, față de anii trecuți, se face o distincție clară în ceea ce privește înscrierea în cele două cicluri de producție.

În primul ciclu de producție fermierii trebuie să se înscrie până în data de 20 martie, iar roșiile trebuie comercializate pe piață până la sfârșitul lunii mai 2019. În al doilea ciclu de producție, producătorii agricoli trebuie să se înscrie în program până în data de 15 septembrie, iar tomatele trebuie valorificate pe piață până în data de 20 decembrie 2019.

“Până acum s-au înscris în primul ciclu de producție 56 de legumicultori, iar în al doilea ciclu patru producători. În condițiile în care condițiile meteo vor fi prielnice, în cursul lunii mai piețele agroalimentare din județ vor fi aprovizionate cu tomate de la producătorii autohtoni. Aceste roșii sunt de calitate, au un gust deosebit, fără reziduri de pesticide și alte elemente chimice și sunt cu mult mai bune față de cele aduse din alte țări”, ne-a spus Gigel Crudu.

Valoarea sprijinului financiar al programului de susținere a produsului tomate în spații protejate care se acordă beneficiarilor este de 13.797,9 lei/beneficiar/an și reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an. Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spatii protejate de minimum 1.000 metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/metrul pătrat, să fie înregistrați în evidențele registrului agricol, să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: