Home / Administratie / Cozile de la pașapoarte confirmă statisticile꞉ vasluienii pleacă din țară cu miile și nu vor să se mai întoarcă niciodată

Cozile de la pașapoarte confirmă statisticile꞉ vasluienii pleacă din țară cu miile și nu vor să se mai întoarcă niciodată

Ziua de marți este una lungă și obositoare la biroul din Bȃrlad unde se eliberează pașapoarte. Pentru că angajații de la Serviciul public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple Vaslui vin să preia cererile bȃrlădenilor din două în două săptămȃni, statul la coadă și listele de așteptare sunt inevitabile. Pentru mulți, acestea reprezintă ultimul test birocratic înainte să-și ia zborul, definitiv, peste hotare.

Oameni de toate vȃrstele și de toate categoriile trec pragul Biroului de eliberare a pașapoartelor din Bȃrlad cu gȃndul că, odată ce vor avea în mȃnă documentul de călătorie, Romȃnia va rămȃne pentru ei doar o amintire. Una tristă, cum altfel?, dacă aici viața e grea, locurile de muncă sunt puține și prost-plătite, condițiile din spitale nu rivalizează nici pe jumătate cu cele din Occident, iar copiii nu au niciun viitor.

Cei mai mulți dintre cei care stau la coadă să-și depună cererea pentru pașaport spun că nu au de gȃnd să se mai întoarcă vreodată în țara care le-a fost ciumă, în loc să le fie mumă. Sunt deciși să lase în urmă totul și, oricȃt de greu le-ar fi, să înceapă o nouă viață, unde își iau și copiii nu mai mari de vȃrsta școală, care așteaptă cu ochii în smart-phone-uri să le vină rȃndul la pozat.

Mai răbdători să ajungă în fața lucrătorilor de la Serviciul de pașapoarte sunt bȃrlădenii de vȃrsta a treia, care își freacă mȃinile de emoție că își vor vedea curȃnd, unii pentru prima oară, nepoții. Copiii plecați la muncă în străinătate îi așteaptă să le arate, care mai de care, cu ce se laudă țările care i-au adoptat꞉ de la peisajele de pe țărmurile Mediteranei, pȃnă la muzeele și palatele din Cehia, Germania, Franța, Anglia sau Polonia, chiar și Scandinavia.

Puțini, prea puțini, sunt cei care își fac pașaport pentru că își permit să se plimbe prin lume.

De la orele dimineții și pȃnă la amiază, deseori mult peste ora programului normal de lucru, se aude un număr strigat, iar entuziasmul celui căruia i-a venit rȃndul ia locul plictisului și oboselii de la așteptatul într-un spațiu îngust, unde se înghesuie speranțele oamenilor care sunt nerăbdători să trăiască oriunde în afara Romȃniei.

9 romȃni pleacă din țară în fiecare oră. Așa spun statisticile, care indică un alt paradox romȃnesc꞉ exodul continuă, ba chiar se ridică la 90.000 romȃni anual, deși cifrele din ultimii ani confirmă creșterea economică cea mai mare din Europa.

Numai la Biroul de pașapoarte din Bȃrlad se înregistrează, la fiecare două săptămȃni, peste 100 de solicitări, la care se adaugă sutele de cereri electronice ale celor care vor documente de călătorie.

Concluzia este una singură꞉ Vasluiul pierde oameni. Continuu. Poveștile celor care emigrează au multă frustrare și multă dezamăgire în ele. Sunt peste 500 de astfel de povești în fiecare lună. Cine le ascultă? (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: