Google+
Home » Administratie » Reorganizare amplă la firmele de curățenie din județ. Utilajele intră în conservare. Se zice că nu va fi concediat niciun salariat

Reorganizare amplă la firmele de curățenie din județ. Utilajele intră în conservare. Se zice că nu va fi concediat niciun salariat

de Mihaela NICULESCU și Dănuț CIOBANU

Firmele care asigură curățenia orașelor vasluiene se află într-un amplu proces de reorganizare, după ce vor preda serviciul de salubrizare a orașului respectiv. Tarifele pentru salubritate mai mult ca sigur vor crește iar populația va trebui să depoziteze selectiv gunoiul.

SC Goscom Vaslui are în total 300 de angajați, din care 110 lucrează în serviciul de salubrizare. Societatea nu va face disponibilizări, iar salariații de la salubritate vor fi trecuți la alte servicii. Utilajele care aparțin SC Goscom vor intra în conservare, iar cele achiziționate de Primăria Vaslui printr-un proiect transfrontalier vor continua să fie folosite pentru igienizarea orașului.

SC Goscom Vaslui este în așteptarea momentului în care va preda noului operator serviciile de salubritate din municipiul reședință de județ. SC Financiar Urban Pitești va asigura serviciile de salubrizare din oraș și din 20 de comune învecinate. În tot acest timp, conducerea SC Goscom Vaslui se pregătește de o reorganizare amplă a societății.

Cătălin Bîrleanu, directorul SC Goscom Vaslui, a precizat pentru Est News că în condițiile în care veniturile vor scade ca urmare a predării serviciului de salubrizare, trebuie reduse proporțional și cheltuielile efectuate de societate.

În prezent, firma are un număr total de 300 de salariați, din care 110 angajați activează în sectorul de salubrizare care cuprinde precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor, inclusiv deșeuri toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special.

Celelalte activități prestate de societate sunt serviciile de dezinsecție, dezinfecție, deratizare, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice, serviciul de ecarisaj, lucrări de amenajare și întreținere a spațiilor verzi, precum și lucrări de reparații în construcții și instalații, lucrări de tâmplărie.

„Trebuie să facem o reorganizare a societății, în condițiile în care vom preda unui alt operator serviciul de salubrizare. După reducerea activității nu am intenția de a concedia oamenii de la societate. Vom căuta alte contracte, alte soluții, vom redistribui angajații în cadrul altor servicii prestate de societate”, a spus Cătălin Bîrleanu.

Nu vor fi concedieri

În ceea ce privește utilajele cu care societatea asigură serviciul de salubrizare din orașul Vaslui, acestea vor intra în conservare. „Utilajele care aparțin societății, după caz, vor intra în conservare. Tot în conservare vor intra și cele 500 de containere și pubele care sunt distribuite la case și în alte zone ale orașului. Cu utilajele care aparțin de municipalitate, va răspunde Primăria Vaslui ce va face cu ele. Noi nu avem niciun fel de contract cu noua societate, însă va trebui să existe o colaborare între noi, pentru că SC Goscom este un producător de deșeuri”, a spus Cătălin Bîrleanu.

Din anul 2015, SC Goscom Vaslui SA are în dotare utilaje ultramoderne (trei compactoare de deșeuri, o mașină de măturat și stropit, trei aspiratoare stradale și 500 containere colectare deșeuri și o instalație de spălare containere deșeuri), care au fost achiziționate în cadrul unui proiect transfrontalier cu finanțare europeană, implementat de orașele Vaslui și Cahul, din Republica Moldova. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013 și a avut o valoare totală de 1.526.421 euro.

„Toate aceste utilaje vor rămâne în continuare la SC Goscom, pentru igienizarea orașului. În urma predării serviciului de salubrizare noului operator, o să fie păstrate toate locurile de muncă de la SC Goscom”, a spus Daniel Neacșu, viceprimarul municipiului Vaslui.

După câteva luni de întârziere noul operator de salubritate își va începe activitatea de la 1 Mai?

Noul operator de salubritate care va acționa pe raza municipiului Bârlad își va începe activitatea, cel mai probabil, de la 1 mai, după luni de tergiversare.

Deși, inițial, se vehiculase ca dată a intrării în activitate 1 aprilie, sau chiar 1 Martie, termenul s-a amânat. Asta pentru că, spune reprezentantul societății „Urbana” Bistrița, noul operator, nu s-au stabilit încă tarifele pentru depozitare ce trebuie aprobate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și nici taxa pentru reciclare.

Miercuri, Adrian Bobeică, directorul executiv al SC CUP SA Bârlad, a avut o întâlnire cu reprezentantul „Urbana” Bistrița și a aflat că o parte dintre angajații CUP vor fi preluați de noul operator, iar o altă parte vor trece la primăria locală.

La ora actuală, la SC CUP SA sunt 14 încasatori, din care câțiva vor rămâne la actualul angajator, iar alții vor putea fi angajați de Primărie, dar în urma unei testări scrise. La concurs se poate înscrie orice cetățean din Bârlad.

„În privința utilajelor de salubritate, pot să vă spun că SC CUP SA are utilaje cu o vechime de 10 ani, deci au norma de casare. Unele dintre ele vor merge la casare, iar altele le vom folosi pentru a asigura curățenia în comunele cu care avem contract – câteva din județul Galați, dar și comunele din zona Roșiești, zonă rămasă neacoperită, după ce câștigătorul licitației a renunțat la contract. Până la organizarea unei noi licitații, SC CUP va asigura serviciile de salubritate în zona rurală Roșiești”, a declarat Adrian Bobeică, pentru Est News.

Acesta a mai precizat că o parte din pubelele CUP vor fi transferate noului operator de salubritate, dar că și acesta va veni cu pubele și containere proprii, evident și cu propriile utilaje de salubritate.

Demn de semnalat este că noul operator nu va prelua de la punctele gospodărești nici materialul vegetal, nici gunoiul inert. Primăria va trebui să rezolve această situație, care a devenit deranjantă de mult timp la Bârlad. În privința tarifului pe care îl va practica societatea de salubritate din Bistrița, viitorul este cel care va decide dacă el va crește sau nu.
Un lucru este cert, bârlădenii vor plăti mai mult dacă nu vor depozita selectiv gunoiul. Normele de mediu prevăd realizarea în scurt timp a țintei de 35% gunoi reciclat, din cantitatea de gunoi produsă de populație. Dacă cetățenii Bârladului nu vor ține cont de aceste norme, taxa pentru reciclare va fi tot mai mare și evident va fi plătită din propriul buzunar, fiind inclusă în serviciile de salubritate prestate.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: