Home / Social / Din 1.130 de crescători de ovine, doar 10 fermieri s-au înscris în programul de comercializare a lânii

Din 1.130 de crescători de ovine, doar 10 fermieri s-au înscris în programul de comercializare a lânii

Programul privind acordarea unui ajutor de minimis pentru comercializarea lânii se derulează destul de greu în județul Vaslui. La nivelul județului Vaslui, din cei 1.130 de crescători de animale, care dețin efective de 194.000 ovine, doar 10 fermieri au fost înregistrați în program.

Gigel Crudu,directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, a spus că principala cauză pentru care fermierii nu se înregistrează în program este că la centrul de colectare se caută mai mult lână din rasa Merinos. “În județul Vaslui predomină ovinele din rasa Țigaie și Caracul. Centrul de colectare a lânii de la Tutova preia mai mult lână din rasa Merinos. Noi am informat două asociații ale crescătorilor de ovine din județ că a apărut hotărârea pricind acordarea ajutorului de minimis pe 2019. Apreciem că ritmul de înscriere a fermierilor în program va crește și vom avea un număr de beneficiari la fel ca în anul trecut, când s-au înregistrat 345 de fermieri. Prin acordarea acestei scheme de minimis urmărim atât eficientizarea activității sectorului de creștere a ovinelor, cât și stabilizarea veniturilor crescătorilor de ovine”, a spus Gigel Crudu.

Centrul de preluare a lânii este deschis la Tutova, de către firma SC Eurobussiness 83 SRL din Sibiu. Firma are o capacitate totală de colectare de 1.000 tone de lână, care este exportată în Germania, Turcia și Austria.

Pentru obținerea ajutorului de minimis de 1 leu pe kilogramul de lână comercializată solicitanții care s-au înregistrat la DAJ Vaslui au avut obligația să depună documente justificative care atestă comercializarea producției de lână obținută. Documentele justificative sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: