Home / Justitie / Încă o lovitură pentru mincinoșii de la Vremea Nouă: obligați la daune morale de 16.000 de lei pentru fostul șef al Biroului de Investigații Criminale Bârlad
S-a făcut dreptate: Cezara Mironică și Lucian Timofticiuc vor plăti cu bani grei informațiile inventate

Încă o lovitură pentru mincinoșii de la Vremea Nouă: obligați la daune morale de 16.000 de lei pentru fostul șef al Biroului de Investigații Criminale Bârlad

Lovitură după lovitură pentru ziariștii mincinoși de la Vremea Nouă. Pe 7 martie, magistrații Tribunalului Vaslui au dat sentința în procesul pe care comisarul Cătălin Bejinaru, fostul șef al Biroului de Investigații Criminale Bârlad și actual comisar-șef al Poliției Municipale Vaslui, l-a intentat publicației. Atât Vremea Nouă, cât și doi jurnaliști de aici – Cezara Mironică și Alexandru Croitoru – sunt obligați să plătească daune morale de 16.000 de lei pentru informațiile fabricate, publicate la adresa polițistului bârlădean.

Articolele pentru care fostul șef de la Investigații criminale i-au acționat în instanță vorbesc despre mai multe așa-zise infracțiuni de care acesta s-ar face vinovat (implicarea într-o rețea de falsificatori de carduri, derularea unor afaceri oneroase etc.). În fața judecătorilor, ziariștii de la Vremea Nouă nu au putut aduce probe pentru afirmațiile defăimătoare pe care le-au făcut în ziar.

Iată soluția pe scurt dată de magistrații Tribunalului Vaslui:

– publicația Vremea Nouă va trebui să-i plătească lui Cătălin Bejinaru suma de 10.000 de lei, cu titlu de daune morale;

– Cezara Mironică este obligată la plata către Cătălin Bejinaru a sumei de 4.000 de lei, cu titlu de daune morale;

– Alexandru Croitoru va trebui să-i plătească polițistului daune de 2.000 de lei.

De asemenea, instanța obligă ziarul Vremea Nouă ”să retragă articolele, respectiv afirmațiile din cadrul articolelor constatate ca fiind defăimătoare la adresa reclamantului, a fotografiilor, a oricăror altor materiale similare, precum și a comentariilor generate de acestea din publicația online Vremea Nouă, de pe paginile de facebook ale publicației sau de pe orice canale similare”.

În plus, ziariștii vor trebui să publice în ediția tipărită a ziarului Vremea Nouă, precum și pe site-ul publicației, hotărârea judecătorească pronunțată, timp de o săptămână, după rămânerea definitivă a acesteia.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.

Judecătorii au mai decis: minciunile la adresa lui Dobrovolschi îi costă pe inventatorii de știri aproape 100.000 de euro

Decizia magistraților vasluieni vine la nici trei luni după ce gazeta Vremea Nouă a pierdut procesul cu omul de afaceri Dan Dobrovolschi. La fel ca în cazul polițistului Cătălin Bejinaru, ziariștii de aici nu au putut aduce dovezi în sprijinul informațiilor false cu care au manipulat opinia publică. Este vorba de zeci de articole care cuprind calomnii, jigniri, acuzații, scenarii închipuite, falsuri grosolane. Fiindcă în fața judecătorilor ziariștii nu au putut demostra nimic, instanța i-a obligat pe gazetarii de la Vremea Nouă (Lucian Timofticiuc, Cezara Mironică și Flavius Gheorghieș) la plata unor daune morale în valoare totală de 94.000 de euro.

De asemenea, magistrații au obligat publicația Vremea Nouă să-și ceară scuze publice, să retracteze în mod oficial declaratiile defaimatoare facute la adresa lui Dan Dobrovolschi, a Mihaelei Nechita și a firmei MEDIA CLASS SRL si să retragă articolele defaimatoare la adresa acestora, a fotografiilor, a oricaror materiale similare, precum si a comentariilor generate de acestea pe site-ul ziarului Vremea Nouă, pe paginile de Facebook sau de orice canale similare.

Mai mult de atât, Vremea Nouă va trebui să înlăture pe propria cheltuială aceste articole, fotografii și comentarii din întreg mediul online și să solicite companiei Google sa dispuna deindexarea tuturor acestor materiale.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. (Simona MIHĂILĂ)

About Simona Vasile

x

Check Also

Autoturism furat din Franța, descoperit la controlul de frontieră Albița

Polițiștii de frontieră din Punctul ...

A încercat să iasă din România cu pașaportul fratelui său

Polițiștii de frontieră vasluieni au ...

Două persoane urmărite internațional prinse la Albița

Polițiștii de frontieră din cadrul ...

%d blogeri au apreciat: