Home / Social / Spune-mi ce meserie ai, ca să-ți spun dacă i se schimbă numele în codul de clasificare a ocupațiilor

Spune-mi ce meserie ai, ca să-ți spun dacă i se schimbă numele în codul de clasificare a ocupațiilor

Un proiect de ordin al Ministerului Muncii, care privește modificarea și completarea clasificării ocupațiilor din România (COR), a fost pus recent în dezbatere publică și vizează introducerea unor noi ocupații, precum și modificări la unele deja existente.

Astfel, vasluienii care profesează în domeniul medical, feroviar, în inginerie și IT trebuie să știe că șase noi ocupații urmează să fie introduse în COR.

Este vorba despre inginer de dezvoltare a produselor software, inginer în instrumentația de măsură, inginer în realizarea, întreținerea și dezvoltarea aplicațiilor web, inginer în sisteme optice, podiatru (specialist în tratarea bolilor piciorului) și șef de stație la un operator de transport feroviar.

De la șofer de autobuz la conducător auto de transport rutier de persoane

Documentul de la Ministerul Muncii prevede și redenumirea anumitor ocupații deja existente în COR. Mai exact, administratorul de imobile se va numi de acum administrator de condominii, șoferul de autobuz va fi conducător auto de transport rutier de persoane, iar șoferul de autocamion sau mașină de mare tonaj devine conducător auto de transport rutier de mărfuri.

Două ocupații deja existente în Clasificarea ocupațiilor din România vor fi mutate de la grupa 9 la 8. Operatorul de umplere de recipiente de gaz petrolier lichefiat se mută din grupa de bază 9329 (muncitori în industria prelucrătoare neclasificați în grupele de bază anterioare) în grupa de bază 8183 (operatori la mașinile de ambalat, îmbuteliat și etichetat), la codul 818305. Pe de altă parte, îmbuteliatorul de fluide sub presiune din grupa de bază 9329 (muncitori în industria prelucrătoare neclasificați în grupele de bază anterioare) se va muta în grupa de bază 8183 (operatori la mașinile de ambalat, îmbuteliat și etichetat), la codul 818306.

Clasificarea ocupațiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială. Ea este obligatorie pentru toate organele administrației publice centrale și locale, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizații patronale, sindicale, profesionale și politice, fundații, asociații și alte persoane fizice și juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori se cere precizarea ocupației.

Ocupații cu duiumul, locuri de muncă puține și prost plătite

În cursul anului 2018, Ministerul Muncii a operat două mari modificări la COR. Una a fost pentru redenumirea grupei a noua din clasificare din muncitori necalificați în ocupații elementare, iar a doua a fost pentru introducerea mai multor noi ocupații de ingineri.

De fapt, cele mai multe modificări ale COR i-au vizat, în cursul anilor trecuți, pe ingineri, existând totuși și noi tipuri de manager: manager atragere fonduri, manager cultural și manager în servicii sociale.

Toate aceste modificări oglindesc nu doar schimbările mediului socio-economic din Romȃnia, ci indică și adaptarea economiei românești la cerințele de pe piața de muncă internațională. Concluzia e că ocupații sunt cu miile, locuri de muncă plătite cu salarii decente mai lipsesc în țară, mai cu seamă în județele Moldovei. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cartea de sugestii și reclamații, la loc de cinste într-o patiserie din Bârlad

Gest de respect, pentru clienții ...

Ioan Selbinschi, edilul bârlădean care timp de 40 de ani s-a implicat în dezvoltarea urbei mai mult decât un primar

Personalitatea lui Ioan Selbinschi, edilul ...

Târgul de Crăciun din Vaslui își va deschide porțile pe 15 decembrie

Târgul de Crăciun din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: