Home / Administratie / UAT-uri blocate! – Primăriile din județul Vaslui sunt în pericol de a nu mai avea bani pentru salarii

UAT-uri blocate! – Primăriile din județul Vaslui sunt în pericol de a nu mai avea bani pentru salarii

de Dănuț CIOBANU

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, avertizează că întârzierea adoptării bugetului consolidat al statului va conduce la blocaje în funcționarea primăriilor. Riscul major pentru neplata salariilor va fi după încheierea primului trimestru din 2019.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri locali așteaptă adoptarea cât mai rapidă a bugetului. Patronatul dorește să fie date drumul la investiții și, din luna aprilie, sectorul construcțiilor să lucreze la capacitate maximă.

Întârzierea adoptării bugetului general consolidat al statului poate avea efecte din cele mai negative la nivelul unităților administrativ teritoriale. Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că, dacă se continuă în acest ritm al tergiversării, primăriile vor ajunge la un moment dat să nu mai poată onora salariile. “Este de așteptat că trecând primul trimestru din acest an, să înceapă să se blocheze activitatea la nivelul UAT-urilor. Sperăm să nu ajungem la blocaje și să putem executa bugetul. Vorbim de partea de funcționare a primăriilor. În acest fel riscăm să dezechilibrăm România”, a spus Ciprian Trifan.

Practic, în acest moment, autoritățile locale pot utiliza o cotă de 1/12 din bugetul anului trecut. Cum de la începutul acestui an au fost operate o serie de majorări salariale, este posibil ca anvelopa salarială să depășească acest plafon admis pentru cheltuieli și, astfel, să nu mai poate fi achitate salariile.

Ciprian Trifan

“Din momentul în care bugetul va fi promulgat, Agenția Națională de Administrare Fiscală are la dispoziție trei zile pentru a transmite în teritoriu cifrele din buget, iar Consiliul Județean are șase zile pentru consultări privind echilibrarea bugetară și, totodată, va face echilibrarea bugetară către UAT-uri. Dacă primăriile vor avea sumele care le revin din echilibrare vor face bugetul odată cu CJ-ul și nu după. Cutuma era ca odată cu întocmirea bugetului județului să fie făcute și echilibrările către UAT-uri și atunci aceste aceste operațiuni conduceau la o perioadă mai lungă de timp, până când se ajungea la buget”, a mai spus Ciprian Trifan.

Patronatul așteaptă bugetul

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a spus că urmărește cu mare atenție procedurile legate de aprobarea bugetului de stat. Oamenii de afaceri așteaptă ca din luna aprilie autoritățile locale să dea drumul la investiții, sectorul construcțiilor lucrând la capacitate maxim până cel târziu în luna octombrie.

Bugetul reprezintă o gură de oxigen care se dă consiliilor locale. Așa se dau drumul la investiții, iar oamenii de afaceri din județ pot participa și câștiga licitațiile, organizate conform prevederilor legale. Oamenii politici să stea la masă, iar dialogul să fie pe primul plan. Bugetul este în mare întârziere și este obligatoriu ca toți actorii implicați să îi dea drumul. După ce va fi publicat în Monitorul Oficial, va mai trece încă o lună până este defalcat pe UAT-uri și în aceste condiții vom avea bugetul în luna mai. Acum suntem restricționați în județe, iar UAT-urile pot cheltui doar 8,5 % din bugetul lunii respective. Este insignificant!”, a spus Ionel Constantin.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis, vineri, 8 martie 2019, bugetul de stat la Parlamentul României pentru reexaminare, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate. Președintele statului acuză faptul că alocarea resurselor bugetare se bazează pe prognoze economice nerealiste. Legea bugetului de stat pe anul 2019 a fost trimisă spre promulgare președintelui în data de 20 februarie 2019. În temeiul art. 146 lit. a) din Constituție, în data de 22 februarie 2019, Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională, iar în data de 6 martie 2019 instanța constituțională a constatat că legea este constituțională. 

About Tehno Redactor

x

Check Also

Noi reguli pentru comercianții vasluieni care vând produse din campaniile promoționale

Comercianții care rămân pe stoc ...

Ministerul Agriculturii renunță cu greu la cele două imobile în ruină din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU La cererea ...

Salariile grase de la stat sunt cel mai feroce concurent al oamenilor de afaceri vasluieni

de Dănuț CIOBANU Sectorul de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: