Home / Administratie / De la extaz la agonie! Primarii vasluieni nu au bani pentru decontarea investițiilor care promiteau să scoată județul din sărăcie

De la extaz la agonie! Primarii vasluieni nu au bani pentru decontarea investițiilor care promiteau să scoată județul din sărăcie

Primarii din județul Vaslui nu mai au bani pentru investiții. Fără bugete aprobate pe anul 2019, autoritățile locale abia își pot achita salariile și restul cheltuielilor pentru funcționare, însă sectorul investițiilor a fost abandonat complet. În această perioadă trebuiau decontate lucrările făcute în ultimele luni ale anului trecut, la proiectele realizate prin PNDL 2. Investițiile din cadrul acestui program vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe. Cum primăriile pot utiliza doar o cotă de 1/12 din bugetul anului trecut, constructorii trebuie să aștepte aprobarea bugetelor locale.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că primăriile nu dispun de fondurile necesare pentru decontarea lucrărilor care s-au realizat în ultimele luni din anul trecut.

Este vorba de proiecte finanțate prin PNDL 2 care s-au realizat în perioada octombrie – decembrie 2018, iar în această perioadă respectivele lucrări trebuie decontate. “Cum nu avem bugetele aprobate, avem voie să cheltuim doar 1/12 din bugetul anului trecut. Este o sumă foarte mică, repartizată pentru fiecare lună. Dacă eu în luna martie 2018 a făcut investiții de un million de lei, acum am voie să cheltui doar o cotă de 1/12 din această sumă. Vor fi probleme cu firmele care au făcut deja lucrările. În perioada februarie – martie a acestui an trebuiau decontate lucrările și nu sunt bani. Anul trecut nu s-au făcut deloc decontări. O firmă care a făcut proiectul cu banii proprii, cât poate aștepta până la decontare?!”, a spus Neculai Moraru.

Proiecte blocate

Practic, la această dată, în afara plății salariilor și mici investiții, primăriile care au proiecte pe PNDL 1 și PNDL 2 nu le pot continua din cauza lipsei banilor.

“Dacă vrei să faci o investiție din resursele proprii nu poți. Ai un grafic de lucru și nu îl poți realiza la termen. Este imposibil ceea ce se petrece cu bugetul general consolidat al statului. Am și eu de făcut o investiție, pentru că îmi plouă în căminul cultural. Pentru aceste lucrări îmi trebuie un miliard de lei vechi din bugetul local, însă nu pot să fac investiția din cauză că am voie să cheltui doar 1/12 din buget. Îmi trebuie bani pentru tablă, scânduri și altele, dar nu ai bani cu ce să faci”, a mai spus Neculai Moraru.

251 proiecte finanțate prin PNDL 2

Din cele 256 de proiecte declarate eligibile de către Ministerul Dezvoltării, Consiliul Județean (CJ) Vaslui și autoritățile publice locale au reușit să mențină finanțarea pentru un număr total de 251 proiecte. În total, valoarea investițiilor pe PNDL 2 se ridică la 860 milioane de lei.

La sfârșitul anului trecut, pentru 100 de proiecte erau realizate licitațiile publice și au fost adjudecate lucrările de proiectare sau de proiectare plus execuție. Restul de 151 de proiecte sunt în diferite stadii în ceea ce privește procedurile de organizare a licitație, multe din investiții așteptând avizul din partea Autorității Naționale pentru Achiziții Publice.

“La licitațiile desfășurate până acum au venit firme de construcții din județul nostru, dar și din alte zone cum ar fi Piatra Neamț, Botoșani sau Galați. Foarte important este faptul că pentru toate proiectele pe infrastructură au fost semnate contractele de proiectare și execuție. Din cele 17 proiecte pe care le derulează CJ mai avem doar unul în evaluare, pentru restul se lucrează la proiectare”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Municipiul Vaslui este în sărbătoare. Trei zile de concerte, distracție și voie bună

de Dănuț CIOBANU Municipalitatea a ...

Trei tineri liceeni au condus, pentru o zi, Primăria Vaslui

de Dănuț CIOBANU Vineri, 16 ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: