Home / Sanatate / De la începutul anului, peste 500 de persoane asigurate au avut nevoie de carduri noi de sănătate

De la începutul anului, peste 500 de persoane asigurate au avut nevoie de carduri noi de sănătate

de Mihaela NICULESCU

Sute de cetățeni ai județului au fost nevoiți, în primele două luni ale anului, să ceară duplicatul cardului de sănătate, după ce l-au pierdut, le-a fost furat sau l-au deteriorat.

De la începutul acestui an, peste 500 de asigurați din județul Vaslui au solicitat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui (CJAS) emiterea unui nou card de sănătate. Anul trecut 2.673 de persoane au fost în aceeași situație. Pe lângă aceștia, alte zeci de asigurați nu au putut beneficia de cardul de sănătate întrucât l-au primit defect. Astfel, în 2018, 91 de asigurați au fost nevoiți să solicite un nou card de sănătate pentru că cel primit era defect sau conținea date incomplete, iar anul acesta, 15 asigurați au trecut prin aceeași experiență.

Eliberarea cardului duplicat se face în baza solicitării persoanei asigurate, în următoarele situații: în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului național emis inițial; în cazul modificării datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului național emis inițial; în cazul în care cardul național emis inițial prezintă defecțiuni tehnice, erori ale informațiilor înscrise sau care nu poate fi utilizat din motive tehnice de funcționare, confirmate de Casa de Asigurări de Sănătate; în situații justificate rezultate din derularea procesului de distribuție a cardului național emis inițial.

„Cererea de eliberare a cardului duplicat, completată și semnată de către titularul sau, după caz, reprezentantul legal, ori împuternicitul acestuia, se depune la sediul Casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidență asiguratul, sau se transmite prin servicii poștale și este însoțită de următoarele documente: copia actului de identitate și dovada plății contravalorii cardului duplicat și a distribuției acestuia. Contravaloarea cardului duplicat, în cuantum de 15,26 lei (gratis pentru cardurile defecte), se poate achita în contul deschis pe seama Casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidență asiguratul, sau la sediul Casei de asigurări de sănătate. Până la eliberarea cardului duplicat, dovada calității de asigurat se face cu adeverința de înlocuire a cardului național, care poate fi eliberată titularului sau, după caz, reprezentantului legal ori împuternicitului acestuia, de Casa de asigurări de sănătate la care asiguratul este luat în evidență. Adeverința de înlocuire are o valabilitate de 60 de zile de la data eliberării acesteia și încetează înainte de acest termen în momentul activării cardului duplicat”, ne-a declarat Mihaela Chitariu, președinte-director general al CJAS Vaslui. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

#SurseOficiale: Instrucțiuni privind echipamentul de protecție individuală pentru personalul medicalLoredana Gheorghe

Măsurile de prevenire și control a infecției cu noul ...

Criză de COVID-19 la Gârceni. 22 de persoane sunt infectate cu coronavirus

Comuna Gârceni s-a trasnformat în principalul focar de infecție ...

SJU Vaslui primește un ajutor financiar de 1,4 milioane lei pentru lupta împotriva COVID-19

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean Vaslui va aloca un ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: