Home / Administratie / Verdict EUROSTAT꞉ Regiunea de Nord – Est a României, cea mai săracă din Uniunea Europeană

Verdict EUROSTAT꞉ Regiunea de Nord – Est a României, cea mai săracă din Uniunea Europeană

Codașa Uniunii Europene la capitolul dezvoltare, România are două regiuni în TOP 20 cele mai sărace regiuni comunitare, acestea fiind Nord-Est și Sud-Vest Oltenia. PIB-ul pe cap de locuitor raportat la paritatea de cumpărare standard din Uniunea Europeană se ridică, în Regiunea Sud-Vest Oltenia, la 45% din media UE, în timp ce în zona de Nord-Est acesta este de doar 39%.

Datele publicate recent de EUROSTAT, care privesc PIB-ul regional aferent anului 2017, arată cum stau regiunile României în topurile celor mai bogate și celor mai sărace zone din Uniunea Europeană.

Cu opt regiuni de dezvoltare (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, București-Ilfov, Sud-Vest Oltenia și Vest), România se situează, din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor raportat la paritatea de cumpărare standard din UE, înaintea Bulgariei și a Croației. Dacă în Bulgaria valoarea acestui raport este de 49% din media UE, iar în Croația de 62%, în țara noastră acesta atinge 9,6 mii euro, adică 63% din media europeană.

Cu toate acestea, România are mari probleme în ceea ce privește dezechilibrele regionale. În 2017, două regiuni din țara noastră se aflau în clasamentul celor mai sărace zone comunitare, acestea fiind Nord-Est (cu 39% din media UE) și Sud-Vest Oltenia (cu 45%). România a mai recuperat din diferențele regionale, pentru că, în 2015, avea patru zone în același clasament în care bulgarii au 5 regiuni, ungurii și grecii – patru, iar polonezii – trei.

La nivel de regiuni, cea mai bogată din România este București-Ilfov, care a atins în 2017 un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor echivalent cu 144% din media UE (22 mii euro curenți, adică 43,2 mii euro / persoană). Acest nivel situează regiunea capitalei noastre peste regiunea Budapestei (139% din media UE), a Sofiei (79%), dar sub regiunea Varșoviei (152% din media UE).

Chiar și așa, București-Ilfov nu intră între primele 20 cele mai bogate regiuni ale Uniunii Europene. Cele mai bogate regiuni, conform datelor raportului erau Inner London – West (626 din media UE), Luxemburg (253%), Sudul Irlandei (220%), Hamburg (202%) și Bruxelles (196%).

În afara Capitalei, cea mai bogată regiune de la noi, conform PIB-ului pe locuitor la paritate din anul 2017, e regiunea Vest (20 mii euro / persoană, 67% din media UE), fiind singura zonă din țara noastră, în afară de cea a Bucureștiului, care mai depășește media națională a PIB-ului pe locuitor la paritatea standard de cumpărare (63% din media UE).

Celelalte regiuni de dezvoltare, Centru (60%), Nord-Vest (56%), Sud-Est (53%), Sud-Muntenia (50%), Sud-Vest Oltenia (45%) și Nord – Est (39%), sunt sub media națională. Acest lucru ne arată că există o mare diferență de productivitate între regiunea Capitalei și restul regiunilor, iar media națională e mult trasă în sus de București. Regiunea de Nord – Est, cu județele Vaslui și Botoșani scufundate în sărăcie, conform statisticilor, rămâne polul subdezvoltării din UE.

Datele de la Eurostat vin și cu o veste bună꞉ în anul 2017, România a depășit timid penultimul loc din Uniunea Europeană în materie de productivitate, cedând acest loc Croației. Față de alte state comunitare, avem de recuperat însă mult mai mult în materie de discrepanțe regionale. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Tânăr fără permis, arestat după ce a furat o mașină din Huși cu care apoi s-a plimbat nestingherit

Un tânăr de 28 de ani, din județul nostru, ...

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

Programul CJ Vaslui de finanțare cu 400.000 lei a activităților nonprofit, afectat de coronavirus

Consiliul Județean (CJ) Vaslui nu mai organizează sesiunea de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: