Home / Social / Zeci de firme din județ, amendate în ultima lună din cauza muncii la negru și a exploatării salariaților

Zeci de firme din județ, amendate în ultima lună din cauza muncii la negru și a exploatării salariaților

Nu mai puțin de 55 de firme din județ au fost amendate, în ultima lună, de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui din cauza neregulilor descoperite pe ceea ce înseamnă relații de muncă și sănătatea și securitatea în muncă. Cele mai mari sancțiuni, în valoare totală de 120.000 de lei, au fost aplicate, așa cum prevede legea, pentru muncă fără forme legale.

Inspecția Muncii Vaslui a găsit în continuare nereguli la agenții economici verificați în timpul celor 169 de controale desfășurate în luna februarie în județ. Printre acestea se află munca nedeclarată, prin primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității, primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, acceptarea la serviciu a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat ori ținerea la serviciu a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial. De asemenea, s-au găsit și alte probleme, precum depășirea programului normal de lucru, neplata corespunzătoare a orelor suplimentare, neplata corespunzătoare a orelor de noapte sau neacordarea concediului de odihnă. Pentru aceste nereguli, inspectorii de muncă au amendat nouă angajatori, din care cinci angajatori au fost sancționați pentru folosirea de muncă nedeclarată, cu suma totală de 120.000 de lei.

”Atragem atenția tuturor angajatorilor din județ cu privire la respectarea prevederilor legale la angajare cu încheierea și transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a contractelor de muncă, faptă ce este sancționată de Codul Muncii cu amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată fără forme legale de angajare, și totodată respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă a lucratorilor”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Pe linia sănătății și securității în muncă, ITM a dat 67 sancțiuni, valoare totală a amenzilor aplicate fiind de 9.000 lei. Amenzile sau avertismentele au fost aplicate pentru neconformități precum instalații de ridicat sub incidența ISCIR neautorizate, nestabilirea prin fișa postului pentru lucrători a obligațiilor și răspunderilor în domeniul securității și sănătății în muncă, nerealizarea în termen a documentelor referitoare la protecția maternității la locurile de muncă. De asemenea, s-a constata că lucrătorii nu sunt informați și instruiți cu privire la riscurile și măsurile de securitate specifice activității desfășurate ori nu sunt examinați medical în vederea stabilirii aptitudinii în muncă. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: