Home / Social / Bătrânii din satele vasluiene abia își duc traiul de la o zi la alta

Bătrânii din satele vasluiene abia își duc traiul de la o zi la alta

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Vaslui, a spus că tot mai mulți bătrâni nu mai fac față cheltuielilor zilnice și nu au ajutor de la nimeni.

La fel ca și ceilalți cetățeni din județ, persoanele în vârstă o duc tot mai rău. Acum au apărut lucrările agricole și bătrânii nu mai au cu cine să le facă, chiar dacă plătesc pentru aceste lucrări. Medicamentele s-au scumpit, medici de familie nu sunt în toate comunele, iar cu o pensie de 640 lei nu se poate trăi. Sunt tot mai puține animale prin sate, bătrânii nu mai cresc păsări, vaci, pentru că nu mai pot. Copiii nu îi ajută nici ei, iar cei plecați în străinătate prin Londra sau Madrid așteaptă să le trimită pachete din România. Anii au trecut, puterea lor de muncă scade, mâncarea este scumpă, iar bătrânii nu mai au hrană din resursele proprii. O duc foarte greu oamenii”, a spus Ioan Stamate.

La sfârșitul anului trecut, în județul Vaslui erau înregistrați 95.549 pensionari. Un număr de 82.037 persoane încasează pensii de stat, iar 13.557 pensionari primesc pensie de agricultori. În ultimii ani, cea mai mare scădere a beneficiarilor în plată se înregistrează în rândul pensionarilor din sector agricol.

Principala cauză a reducerii numărului de pensionari din sectorul agricol este decesul, având în vedere vârsta înaintată a acestor persoane. O altă cauză o reprezintă trecerea de la pensia proprie la pensia de urmaș sau de la pensia de invaliditate la pensia de limită de vârstă. În ultimele două cazuri pensionarii ies din categoria beneficiarilor de pensii din sectorul agricol și se regăsesc în sistemul asigurărilor sociale de stat. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU  Zeci de pensionari au formulat contestații ...

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: