Google+
Home » Justitie » Polițiștii vasluieni au avertizat elevii despre pericolele la care se expun în mediul online, pe stradă și la școala

Polițiștii vasluieni au avertizat elevii despre pericolele la care se expun în mediul online, pe stradă și la școala

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au desfășurat în perioada 25 februarie – 13 martie activități de prevenire privind siguranța în mediul online, siguranța în școli și pe stradă, în contextul derulării unui program național implementat de către Inspectoratul General al Poliției Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și compania Maspex România.

Polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au interacționat cu elevii claselor I de la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Vaslui, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Vaslui, Școala Gimnazială Alexandra Nechita” Vaslui și Gimnaziul ”Elena Cuza” Vaslui. Activitățile au avut ca scop informarea elevilor cu privire la adoptarea unui comportament antivictimal. Totodată, au fost furnizate informații cu privire la interacțiunea acestora cu persoanele străine, atât în viața reală, cât și în mediul online.

Copiilor le-au fost transmise o serie de recomandări: să nu intre în discuție cu persoane străine și să nu răspundă la provocările acestora. Să nu se abată niciodată de la drumul lor, nici dacă cineva le spune că există un drum mai scurt sau le face promisiuni. Polițiștii i-au îndemnat să nu intre în conflict cu alții copii sau grupuri și să încerce să lămurească orice problemă prin discuții, fără violență. S-a pus accent pe învățarea numărului de telefon de acasă și al părinților, adresa unde locuiesc. Dacă se simt urmăriți, copiii au fost învățați să meargă într-un loc aglomerat, să intre într-un magazin, să ceară ajutorul unui polițist sau a oamenilor din jur. Polițiștii i-au mai sfătuit să nu dea persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre ei sau familie. Li s-a spus să nu se întâlnească cu persoane cunoscute pe internet fără să anunțe părinții, să restricționeze accesul la paginile de socializare doar pentru prieteni și să fie atenți ce fotografii postează.

Zilele trecute, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui-Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Vaslui – Postul de Poliție Cozmești au desfășurat activități preventive în mai multe unități de învățământ din comuna Cozmești, Școala ”Constantin Parfene” Vaslui și Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad. Activitățile au avut ca teme prevenirea delincvenței juvenile – elemente de legislație, principalele infracțiuni sau acte antisociale comise de minori (definiții, forme de manifestare, diferența dintre infracțiune și contravenție, dintre furt și tâlhărie, etc.), promovarea siguranței online, prevenirea consumului de droguri. S-a urmărit informarea elevilor asupra riscurilor la care se expun în viața reală, cât și în mediul on-line, precum și instruirea acestora, pentru a nu deveni victime ale infractorilor. Elevii au vizionat filme audio-vizuale pe tema delincvenței juvenile și au primit pliante cu mesaje informativ-educative, potrivit vârstei și nivelului acestora de înțelegere. La activitățile desfășurate au participat peste 25 cadre didactice și peste 270 de elevi, din clasele I-VIII. Activitățile au beneficiat și de participarea jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și a specialiștilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: