Home / Social / Vasluienii care nu vor să mai cotizeze la Pilonul II de pensii își pot transfera integral contribuțiile la stat

Vasluienii care nu vor să mai cotizeze la Pilonul II de pensii își pot transfera integral contribuțiile la stat

Norma care stabilește procedura exactă prin care fondurile depuse la Pilonul II pot fi transferate la Pilonul I a fost adoptată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și publicată recent în Monitorul Oficial. Sumele deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Vasluienii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii și vor să înceteze plata acestor contribuții pentru a-și transfera integral contribuțiile în sistemul public de pensii vor putea face acest lucru. Posibilitatea transferului vine în urma prevederilor OUG 114/2018, controversata Ordonanță de Urgență care a impus taxa pe lăcomie și a suprataxat mediul de afaceri.

Ce trebuie să facă persoanele care doresc ca statul să nu mai efectueze contribuția lunară la pensiile private obligatorii? Să trimită administratorului său de pensii private o cerere-cadru care conține, pe lângă datele de identificare a participantului la Pilonul II (nume și prenume, cod numeric personal, seria și numărul Cărții de identitate, data nașterii, etc) și datele de contact (adresa de domiciliu sau reședință, adresă de corespondență, număr de telefon).

În același document se va menționa și seria și numărul actului individual de aderare, denumirea fondului de pensii administrat privat și numele și adresa administratorului. Alte elemente esențiale cuprinse în cererea-cadru privesc denumirea angajatorului, cu tot cu Codul Unic de identificare, dar și denumirea casei de pensii la care este înregistrat participantul.

Vasluienii vor trebui să anexeze acestei cereri copia actului de identitate valabil la data depunerii documentului și o declarație pe proprie răspundere, prin care recunosc că a cerut încetarea plății contribuției individuale la fondul de pensii administrat privat, „în conformitate cu prevederile art. 81 pct. 3 și 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018”.

Cererea de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem către administratorii fondurilor de care aparțin își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă. Sumele deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Cei care doresc să-și exercite această opțiune trebuie să ia în calcul și riscurile la care se vor expune mutându-și contribuțiile în sistemul public de pensii (Pilonul I), sistem în care actualii angajați plătesc pentru pensionarii de acum și a cărui sustenabilitate este serios afectată pe termen lung de procesul de îmbătrânire a populației și a unui număr tot mai mic de angajați care să susțină pensionarii. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: