Home / Social / Fata care a îmbrăcat haina militară, dar nu a renunțat la portul și cântecul popular

Fata care a îmbrăcat haina militară, dar nu a renunțat la portul și cântecul popular

de Mihaela NICULESCU

E un ghemotoc de fată, dar un munte de energie. Florentina Albu Neculai este mândria comunei Ivești, dar și a Bârladului, unde a absolvit gimnaziul la Școala „George Tutoveanu”. Cu vocea ei a încântat iubitorii de folclor încă de când era mică, interpretând piese populare alese de interpretul de muzică populară George Forcos Palade, cel care a descoperit-o, de altfel.

Nu doar vocea, dar și personalitatea puternică a adolescentei de nici 16 ani, au ajuns să fie apreciate, atât de public, cât și de către artiștii populari cu care a intrat în contact și care i-au permis să le cânte piesele. La 16 ani, pe care îi va împlini luna viitoare, Florentina reușește să îmbine muzica populară cu școala. Știe clar că va fi un bun cadru militar, dar și că nu va renunța niciodată la muzica populară. Anul trecut, Florentina a fost admisă la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, după un concurs destul de greu.

Am vrut să am o meserie sigură și de doi ani m-am hotărât să urmez un liceu militar. Am un unchi în armată la Brașov. Sincer, la început, m-a atras uniforma militară, îți dă o distincție aparte. Mi-am dat apoi seama că o carieră militară îți oferă o siguranță a locului de muncă, un salariu mulțumitor și o anumită poziție în societate, așa că m-am pregătit fizic, psihic și teoretic și am reușit”, a declarat, pentru Est News, Florentina.

Aceasta a recunoscut că proba fizică a fost foarte dificilă și că s-a pregătit din timp, alergând pe dealurile Iveștiului sau pe terenul de sport al Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad, dar și în sala de sport a Școlii „George Tutoveanu”. Testul psihologic l-a trecut cu brio, examinatorul felicitând-o pentru stăpânirea de sine de care a dat dovadă. O probă de foc a fost și cea teoretică, întrucât o parte dintre subiectele ce trebuia să le rezolve se studiază destul de puțin în școală. Cu încredere și perseverență a reușit să își îndeplinească acest vis.

Nu îmi este foarte greu la liceu, pentru că eu, de felul meu, sunt o persoană ordonată. Din 187 de elevi, 55 suntem fete. Cred că mai greu le vine băieților. M-am obișnuit și cu programul care începe la șase dimineață cu înviorarea, continuă apoi cu curățenia pe sector, inspecția de dimineață, orele de școală, între 8.00 și 14.00, urmate de discutarea problemelor apărute pe timpul zilei. Apoi avem o oră liber, între 15.30 – 16.30. Trebuie să ne facem și programul de studii, la ora 21.00 este apelul de seară și la 22.00 se dă stingerea. Mă apucă uneori și 22.30 studiind, iar la 6.00 fix sunt din nou în picioare. Pare dificil pentru unii, pentru mine nu. Sunt un copil de la țară, obișnuit cu munca. Îmi lipsește familia, mai ales mama, care a fost sprijinul meu, inclusiv în activitatea artistică. Vin o dată pe lună acasă și mai des ea la mine”, a spus Florentina.

Cum au aflat profesorii de la Liceul Militar că Florentina cântă muzică populară?

Profesorii mei nu știau că eu cânt muzică populară și că am participat la zeci de evenimente, sau că am obținut premii importante. Într-una din zile, am cerut permisiunea să plec acasă, unde aveam programată o filmare pentru un videoclip. Atunci au aflat despre pasiunea mea și au rămas plăcut impresionați. Cânt în corul liceului și va trebui să învăț piese dobrogene pentru a participa la activitățile organizate între liceele militare. Va trebui să reprezint zona Constanței, Dobrogea, nu Moldova. Eu, însă, am fost și rămân o moldoveancă adevărată”, a mai mărturisit Florentina.

Talentata interpretă de muzică populară a început să studieze muzica de la o vârstă fragedă. De opt ani cântă vocal, iar de cinci ani cântă la vioară, îndrumată de Aurel Spătaru. Însă, cel care a descoperit-o, i-a ales repertoriul și a introdus-o în spectacole, a fost interpretul de muzică populară George Forcos Palade, originar din Căbești, județul Bacău, fost director al căminului cultural din Ivești, acum director al ansamblului Rapsodia Vasluiului. De fiecare dată, Florentina nu uită să-i mulțumească acestui om, fără de care nu ar fi ajuns niciodată la acest nivel.

Pentru mine, domnul Forcos este ca un părinte. M-a ajutat enorm și nu mi-a cerut niciodată bani pentru pregătire și îndrumare. E mare lucru! A văzut, probabil, în mine o sclipire și mi-a oferit șansa de a străluci. Eu sunt fericită că am avut noroc, că Dumnezeu mi-a scos în cale acest om minunat”, a mai spus emoționată Florentina Albu.

La fel de mândru de eleva sa este și George Forcos Palade, cel care a îndrumat-o pe Florentina și care i-a insuflat dragostea pentru folclor.

Pentru mine, Floricica este o comoară. O iubesc poate mai mult ca pe copiii mei. A fost, este și cred că va fi cel mai bun copil cu care am lucrat. E deșteaptă, ascultătoare și foarte muncitoare. A ajuns unde a ajuns prin forțele proprii. Ea a început ca dansatoare la grădiniță și în ansamblul de copii de la Ivești. A fost violonistă în orchestră și apoi interpretă individuală. Are zeci și zeci de premii, unele extrem de valoroase. Să știți că niciodată nu s-a entuziasmat exagerat, nu a sărit în sus, a afișat acel zâmbet personal, pentru că râde foarte rar, și nu s-a culcat niciodată pe lauri. Eu am ajutat-o cu negative, i-am dat piese, am sprijinit-o din tot sufletul și o voi sprijini în continuare. Știu că tânjește după muzică și acum, când se pregătește pentru cariera militară. Este un drum bun pe care și l-a ales. Când va ajunge la banii ei își va putea finanța negativele, înregistrările, pentru că în lumea muzicală, astăzi, totul costă enorm. Eu sunt împlinit ca mentor al ei, iar Iveștiul ar trebui, de la mic la mare, să fie mândru că are așa o comoară”, ne-a declarat George Forcos Palade, interpretul de muzică populară din zona Bârladului, care a îndrumat-o pe Florentina Albu Neculai.

Micul univers al Florentinei

Studiul muzical individual cere efort, la fel ca pregătirea militară și instrucția de front. Ambițioasă, Florentina merge mai departe pe ambele planuri. Revenirea acasă, la Ivești, este de fiecare dată o binecuvântare pentru ea. Aici, Florentina se retrage în „sanctuarul” ei popular, cămăruța în care se încarcă pozitiv, spațiul unde se simte cel mai bine.

Și-a amenajat un mic muzeu cu obiecte populare dar și cu veșminte populare autentice, moștenite din moși-strămoși. Este a șasea generație din familia ei care duce mai departe tradiția portului popular și care îmbracă aceste straie magice. Cu siguranță că dragostea pentru folclor nu se va sfârși aici, ea va continua și în timpul anilor de școală și după. Lângă cele șase costume populare autentice moștenite, fata a așezat cu grijă toate trofeele primit de-a lungul anilor: trofeul Festivalului „Tinereții” Mangalia, trofeul Festivalului Internațional „Cătălina” Iași, precum și alte diplome și premii obținute la concursuri din țară. Florentina a participat la emisiunile „O dată-n viață”, alături de Matilda Pascal Cojocărița, la TVR 1, „Femei de 10, bărbați de 10”, la TVR 2, „Cântec și poveste” – TVR 3, și a avut numeroase apariții la Favorit TV, Inedit TV și Neptun TV. Nu în ultimul rând, a reprezentat România la Bruxelles timp de trei ani la rând.

Vreau să devin medic militar”

Florentina este genul de om care nu poate sta deoparte când cineva are nevoie de ajutor. Cel mai mult o impresionează persoanele aflate în suferință.

De mică, am fost o fire miloasă, mi-a plăcut să ajut oamenii. Aș vrea să pot să-i vindec, așa că sunt decisă să urmez Academia Militară și să fac medicină militară. Ar fi cea mai mare bucurie a vieții mele să tratez oameni. Iar dacă se vor simți bine ascultând muzică populară, îi voi ajuta și sufletește”, a mărturisit Forentina.

Tânăra recunoaște că a tatonat terenul, încercând să afle cât mai multe de la o mătușă de-a ei, medic radiolog. A fost la ea la spital și s-a familiarizat cu atmosfera. Florentina știe, însă, că va trebui să învețe mult, dar consideră că merită efortul. Pentru ea, totuși, niciun efort nu este prea mare. E tenace, motivată și plină de energie, deși pare o copilă firavă. Este dovada adevărului din expresia „Esențele tari stau în flacoane mici”.

About Simona Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: