Google+
Home » Administratie » Oamenii de afaceri vasluieni, nemulțumiți că proiectul autostrăzii Târgu Mureș – Iași nu există, iar finanțarea nici atât

Oamenii de afaceri vasluieni, nemulțumiți că proiectul autostrăzii Târgu Mureș – Iași nu există, iar finanțarea nici atât

Oamenii de afaceri din județul Vaslui sprijină fără rezerve construcția autostrăzii Târgu Mureș – Iași. În ultimii ani, antreprenorii au promovat proiectul prin lansarea unei petiții, la care au aderat sute de companii din Moldova. Patronatul local susține că, în prezent, proiectul autostrăzii nu există și nici finanțarea. 

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce promovează de mai mulți ani această investiție: ”De ani de zile noi sprijinim acest proiect și am avut o inițiativă în acest sens împreună cu Camera de Comerț Neamț. Este vorba despre petiția Salvați Moldova de Sărăcie, care a fost semnată de 600 de companii mari și mijlocii din Moldova. Susținem cu toată tăria acest demers al autostrăzii. În prezent, proiectul nici nu există, sunt doar vorbe. Nici finanțare nu este! Alții sunt exaltați, dar trebuie să fim reținuți. De 100 de ani se vorbește de două autostrăzi care să lege Moldova cu restul țării prin sud și vest”.

Pentru regiunea Moldovei, construcția autostrăzii este esențială pentru asigurarea dezvoltării economice. În prezent, agenții economici care exportă marfă în țările Uniunii Europene fac între 10 și 12 ore până la granița de vest a României.

Dacă am avea această autostradă, marfa din Moldova ar ajunge în Ungaria în maxim patru ore, s-ar reduce mult costurile de transport. Această autostradă este un vis și pentru românii din Republica Moldova, pentru că acolo trăiesc tot români, nu moldoveni. Sunt regiuni istorice, dar toți suntem români”, a mai spus Ionel Constantin.

 

Buzatu: ”Banii pentru autostradă trebuie să îi găsească Guvernul”

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean a criticat ideea că această investiție ar trebui finanțată de consiliile județene: „Eu am participat, recent, la o dezbatere la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași cu tema autostrăzii. În cursul acestor discuții am reținut o critică, referitoare la faptul că nu avem nevoie de fonduri europene nerambursabile pentru construcția autostrăzii Târgu Mureș – Iași, ci consiliile județene să facă autostrada. Sper că nu este cineva care își imaginează că autostrăzile pot fi făcute cu finanțare de la consiliile județene. Banii pentru investiție trebuie să îi găsească Guvernul și să facă această autostradă. S-a aprobat și o lege pentru acest proiect, iar Guvernul trebuie să caute resursele necesare. Noi îi sprijinim pe toți care se implică în acest proiect”, a spus Dumitru Buzatu.

În cursul lunii mai 2018, Guvernul a anunțat că va adopta un pachet de investiții strategice realizate prin parteneriat public-privat, urmând să fie realizate, în acest fel, trei autostrăzi printre care și autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași –Ungheni. Camera Deputaților a adoptat pe 7 noiembrie 2018 proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș – intitulată Autostrada Unirii.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: