Home / Social / Fără salarii de peste 1.000 de euro, firmele din județul Vaslui vor rămâne fără muncitori

Fără salarii de peste 1.000 de euro, firmele din județul Vaslui vor rămâne fără muncitori

Angajatorii din județul Vaslui trebuie să își schimbe urgent politica de salarizare. Doar cu salarii bune patronii vor putea stabiliza forța de muncă la nivel local și vor convinge alți vasluieni care au migrat în străinătate sau în alte județe ale țării să se întoarcă acasă. Constructorii, transportatorii și alte categorii de personal trebuie să aibă lefuri lunare de peste 1.000 de euro. În caz contrar, multe afaceri vor ieși de pe piață tocmai din cauza lipsei forței de muncă.

Oamenii de afaceri vasluieni trebuie să învețe să plătească mai bine forța de muncă. Acesta este îndemnul transmis antreprenorilor locali de către Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui.

În prezent, din cauza salariilor mici, forța de muncă din județ migrează în străinătate, dar și în alte orașe ale țării cum ar fi București, Arad, Cluj, Timișoara sau Iași.

“Dacă nu vom plăti forța de muncă la nivelul aspirațiilor, nu o vom mai avea. Și angajații trebuie interesați să se perfecționeze, să lucreze pe echipamente la cel mai înalt nivel al tehnologiei mondiale. Sunt angajați care nu vin la cursuri de calificare, unde se oferă burse sau sprijin pentru înființarea de firme. Cei care au înființat firme după anul 1990 nu au avut nici un sprijin, iar impozitele erau mari. Mi se pare mirajul de a merge în străinătate exagerat. Mulți nu au reușit acolo. Românii trebuie să înțeleagă că nicăieri nu e mai bine decât aici”, a spus Ionel Constantin.

Însă, pentru a convinge forța de muncă activă de acest lucru, politica salarială trebuie schimbată radical. “Dacă în țările europene se achită salarii de 2.000 de euro și la noi în țară patronii pot achita salarii de 1.200 de euro pentru transportatori, constructori și alte categorii de angajați. La aceste salarii nu va mai pleca nimeni, pentru că și acolo sunt costuri, iar oamenii sunt departe de familiile lor. Însă avem unele firme care dau muncitorilor români salariul minim pe economie, iar pentru angajații care vin din alte țări lefuri cât trei salarii”, a mai spus Constantin.

Ultimii din Moldova la salarii

În cursul anului trecut, câștigul salarial mediu net din județul Vaslui a crescut cu 251 lei. Dacă în luna ianuarie 2018 salariul mediu net era de 1.979 lei/persoană, în luna decembrie salariul mediu net a crescut la 2.230 lei.

Conform datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, pe segmentul salariului mediu net din luna decembrie 2018, peste medie s-a câștigat în servicii (2.464 lei), iar sub medie s-au situat câștigurile din industrie plus construcții cu 1.789 lei și din agricultură, silvicultură și piscicultură cu 2.060 lei.

Potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul 2022, salariul mediu net din județul Vaslui va crește la 2.762 lei.

În restul județelor din Moldova, situația salariului mediu net lunar este următoarea: Iași – 3.517 lei, Bacău – 3.056 lei, Suceava – 2.869 lei, Neamț – 2.799 lei, Botoșani – 2.765 lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Apicultorii vasluieni au încasat un milion de lei, pentru pierderile provocate de vremea rea

Apicultorii care au înregistrat pierderi ...

Bilanțul donărilor de sânge la CJTS Bârlad

Anul 2019 nu a fost ...

Ce au descoperit edilii bârlădeni la punctele gospodărești?! (Video)

Dezamăgire cruntă în rândul reprezentanților ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: