Home / Sanatate / Disperarea unor părinți din Bârlad: abia după 14 ani, timp în care au mers de la un medic la altul, au aflat că fiul lor avea o malformație congenitală cardiacă

Disperarea unor părinți din Bârlad: abia după 14 ani, timp în care au mers de la un medic la altul, au aflat că fiul lor avea o malformație congenitală cardiacă

de Mihaela NICULESCU

Dramatic! O familie din Bârlad este șocată, după ce a aflat că fiul de 14 ani, elev la Școala ”Manolache Costache Epureanu”, trebuie operat cât mai repede la inimă. Părinții au fost informați abia acum că băiatul are o malformație congenitală la inimă, deși au mers cu el la diferiți medici, încă de când copilul era mic. Niciunul nu i-a pus diagnosticul corect, până acum câteva zile.

„De la naștere, când neonatologul ne-a spus că bebelușul avea suflu sistolic, am mers anual la câțiva medici pediatri de la Spitalul «Beldiman» din Bârlad și toți m-au liniștit spunându-mi că băiatul are suflu sistolic și că în câțiva ani problema va dispărea. Pentru că am observat că lui Andrei îi era rău, chiar foarte rău, mai ales după ce a murit bunica lui, am hotărât să apelez la un medic primar pediatru, cu competențe în ecografie la inimă, care venea de la Iași pentru a acorda consultații la un cabinet privat”, a declarat, pentru Est News, mama băiatului.

Femeia, îngrijorată, a mers cu băiatul la cabinetul particular, unde medicul ieșean, profesor universitar, i-a făcut o ecografie Doppler la inimă. Și acesta a asigurat-o că are suflu sistolic. I-a recomandat vitamine și evitarea efortului fizic. Diagnosticul pus de medicul respectiv a fost „Foramen ovale patent”. Mama lui Andrei a mai prins curaj, dar, totuși, ceva îi spunea că băiatul ei nu este în regulă. Copilul a început să se simtă tot mai rău, să acuze dureri de membre, să obosească fără a face efort, a devenit palid și apatic.

„După ce am aflat diagnosticul pus de medicul de la Iași, pe 1 martie, văzând că starea de sănătate a copilului meu se înrăutățea pe zi ce trece, am contactat un văr de la Fundeni, asistent medical, căruia i-am cerut părerea. I-am trimis ecografiile Doppler și mi-a spus că ceva nu este în regulă. I-a arătat medicului cu care lucrează ecografia făcută la Bârlad, iar acesta i-a spus că băiatul are o malformație congenitală la inimă, nicidecum suflu sistolic. Am crezut că înnebunesc. Mi-am făcut programare la București, la o doctoriță care o operase pe sora mea, de aceeași afecțiune pe care o are și copilul meu”, a mai precizat mama lui Andrei.

Operație, de urgență!

În urma investigațiilor făcute într-un spital privat din București, mama copilului a aflat pe 15 martie diagnosticul corect al fiului său: foramen ovale patent și defect septal atrial. Indicația medicului a fost clară: intervenție chirurgicală în maximum două luni.

Familia lui Andrei este cu venituri medii, dar mici în comparație cu suma pe care trebuie să o achite clinicii private respective – 25.000 de lei. În România, singurul spital public unde se fac astfel de intervenții chirurgicale pentru copii este cel de la Târgu Mureș, numai că lista de așteptare este foarte lungă, iar starea lui Andrei nu permite amânare. Rudele s-au mobilizat, familia vrea să facă un împrumut la bancă, iar la Școala „Manolache Costache Epureanu” colegii lui Andrei strâng deja bani ca să-l ajute să se însănătoșească. Timpul este, însă, prea scurt, iar părinții băiatului vor să facă tot ce le stă în putință pentru a-și salva copilul.

O variantă de a ieși din acest impas ar fi strângerea de fonduri prin Asociația „Salvați o inimă!”, al cărei președinte este Vlad Plăcintă. Prin intermediul acestei asociații, Teodora, fostă șefă de promoție la Școala ”Iacov Antonovici”, ce suferea de o boală rară, a fost operată la coloană, iar acum este în siguranță.

Familiei lui Andrei îi este greu să strângă acești bani și îi este și rușine să apeleze la oameni pentru a fi ajutată, dar cel mai greu îi este să accepte că timp de 14 ani nici un pediatru din spitalul bârlădean, dintre cei la care a apelat, nu a reușit să-i pună diagnosticul corect copilului. Șocul părinților este cu atât mai mare, cu cât nici profesorul universitar din Iași nu a putut să-și dea seama că, de fapt, ecografiile indicau nu una, ci două malformații la inimă. Aceleași ecografii citite de alt medic, din București, au fost mai mult decât elocvente pentru ca Andrei să fie diagnosticat corect.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Fostul director al Liceului ”Ion Mincu”, unul dintre cei mai longevivi șefi din județ, condus pe ultimul drum

Fostul director al Liceului ”Ion ...

Studenții vasluieni își închid afacerile pe bandă rulantă

Majoritatea firmelor înființate de studenții ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: