Home / Social / Bârlădenii, invitați astăzi să-l omagieze pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului

Bârlădenii, invitați astăzi să-l omagieze pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului

de Mihaela NICULESCU

Bârlădenii îl vor cinsti astăzi pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, de la a cărui naștere se împlinesc 199 de ani. Filiala bârlădeană a Societății de Științe Istorice, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local, dar și cu Cercul Militar, au organizat anul acesta cea de-a 39-a ediție a Zilelor Alexandru Ioan Cuza.

Începând cu ora 11.00, la statuia domnitorului va fi organizat un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane, un moment artistic susținut de actori ai Teatrului „Victor Ion Popa”, iar la final cei prezenți se vor prinde în Hora Unirii.

Zilele Alexandru Ioan Cuza la Bârlad au început duminică, 17 martie, cu simpozionul „Alexandru Ioan Cuza și monarhiile europene”. Pe lângă profesori de istorie din Bârlad, au prezentat materiale interesante doi profesori din Iași. Conf. univ. dr. Cristian Ploscaru, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a vorbit publicului despre influența rusă în sursele ideologice ale separatismului din Moldova, iar prof. dr. Aurica Ichim, de la Muzeul Municipal din Iași, despre Alexandru Ioan Cuza în Colecțiile Muzeului Unirii din Iași.
Simpozionul, organizat de filiala Bârlad a Societății de Științe Istorice în sala de ședințe a primăriei, a inclus și o lansare de carte. Aurica Ichim este autor coordonator al volumului lansat, „Alexandru Ioan Cuza. Abdicare și exil”.
Luni, 18 martie, la sediul Cercului Militar, s-a desfășurat a 13-a ediție a concursului de cultură generală „Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului”, pentru elevii de școală generală și liceu.
Marți, 19 martie, la Biblioteca „Stroe Belloescu”, în organizarea acestei instituții, a fost vernisată expoziția de carte „Cuza și epoca sa”. Seara, la Cercul Militar din Bârlad, a fost vernisată expoziția de grafică, pictură și sculptură „Alexandru Ioan Cuza, Unirea și Bârladul”. Expoziția a ajuns la a 13-a ediție și a fost organizată, ca de obicei, de Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: