Home / Social / Beneficiarii Centrului „Miracol” din Bârlad, sărbătoriți de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down

Beneficiarii Centrului „Miracol” din Bârlad, sărbătoriți de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down

de Mihaela NICULESCU

Centrul „Miracol” pentru copii cu sindrom Down, din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad, se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down. Ieri, reprezentanții centrului au împărțit materiale informative în oraș, prin intermediul cărora bârlădenii au aflat ce înseamnă sindromul Down, cât de importantă este integrarea acestor persoane în societate dar și participarea la un program de recuperare.

Centrul „Miracol”, singurul centru pentru copii cu sindrom Down din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, va marca evenimentul din 21 martie printr-o activitate interactivă. Cei care vor interacționa cu beneficiarii Centrului „Miracol” vor fi elevii clasei pregătitoare a Școlii „Iorgu Radu”, care, de altfel, vor înmâna copiilor centrului diplome personalizate. Activitatea va începe la ora 9, la sediul Centrului „Miracol”, de pe Bulevardul Epureanu, și va continua la locul de joacă situat lângă sediul E.ON.

„Pentru că 21 martie înseamnă Ziua Internațională a Persoanelor cu Sindrom Down, deschidem ușile cu drag și așteptăm cu bucurie copiii și cadrele didactice din școală, pentru că ne dorim mult să ne cunoașteți la noi acasă, să ne cunoașteți echipa de specialiști, să vă jucați cu copiii din centrul nostru, să vorbiți cu părinții acestora. La eveniment vor participa copiii împreună cu cadrul didactic al clasei pregătitoare «Albinuțele» din cadrul Școlii Gimnaziale «Iorgu Radu» Bârlad, precum și oameni ai comunității care ne-au fost și ne sunt alături prin suportul pe care ni-l oferă. În cadrul evenimentului toți cei prezenți vor putea vizita sălile de terapie și vom arăta diverse modalități de lucru cu copilul cu sindrom Down, ce au la bază principiul RBC (Reabilitare Bazată pe Comunitate). Veți cunoaște copiii ai căror progrese (realizate de-a lungul a ani de terapie) sunt un argument pentru importanța terapiei timpurie încă de la vârste foarte fragede și continuarea acesteia fără întrerupere. Centrul «Miracol» are un singur mesaj: sindromul Down (la fel ca orice altă dizabilitate) nu alege nici timpul, nici locul, nici familia. Sindromul Down «lovește» la întâmplare, atât copilul cât și părintele. Oricine se poate trezi în situația asta, fie bogat fie sărac. În primii ani de viață, copilul cu sindrom Down are nevoie de acceptarea celor din comunitatea în care trăiește, are obligatoriu nevoie de terapie, are nevoie de educație și are nevoie de susținere pentru a deveni cât mai puțin dependent de părinți.”, ne-a declarat Oana Proțop, asistent social în cadrul Centrului „Miracol”.

De serviciile Centrului „Miracol” beneficiază 20 de copii care participă la un program de terapie recuperatorie, cinci zile pe săptămână. De copii se ocupă doi lucrători sociali, doi kinetoterapeuți și un asistent social. Din păcate, centrul nu are psiholog și nici logoped. Copiii care vin la Centrul „Miracol” beneficiază de terapie logopedică asigurată de un specialist al unei asociații care are sediul în aceeași clădire.

Copiii cu sindrom Down au șanse mari de reabilitare dacă au parte de ședințe de terapie cu personal specializat în recuperarea acestora. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Terapia ABA este deosebit de eficientă și în cazul copiilor cu sindrom Down, însă numărul specialiștilor este foarte mic la nivel național. Părinții care își permit să suporte financiar astfel de ședințe de terapie, în centre care au specialiști ABA, sunt extrem de mulțumiți de rezultate. Copiii lor devin, de la an la an, tot mai independenți, lucrul cel mai important pentru un copil cu trisomie 21.

Mălina a fost beneficiarul Centrului „Miracol”, a urmat apoi ședințe de terapie ABA, iar acum a ajuns la un nivel crescut de independență. Povestea adolescentei care a reușit să învingă sindromul Down a fost prezentată în cotidianul Est News, în urmă cu un an și jumătate – http://estnews.ro/2017/08/28/adolescenta-cu-sindrom-din-barlad-care-face-voluntariat-la-fundatia-care-ajutat-o-sa-devina-un-om-aproape-normal/

About Tehno Redactor

x

Check Also

Casa Județeană de Pensii Vaslui a plătit în luna ianuarie ajutoare de deces de 2,2 peste milioane lei

În prima lună a acestui an, la nivelul Casei ...

Coronavirusul dă peste cap Târgul de Primăvară. Mai multe activități dedicate mărțișorului au fost anulate

de Dănuț CIOBANU  Epidemia de coronavirus care se extinde ...

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU  Zeci de pensionari au formulat contestații ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: