Home / Social / Topul meseriilor care le aduc bani vasluienilor fără studii superioare. Unii și-au dezvoltat afaceri frumoase

Topul meseriilor care le aduc bani vasluienilor fără studii superioare. Unii și-au dezvoltat afaceri frumoase

Ateliere de frumusețe, cabinete cosmetice și saloane de coafură și de tatuaj. Toate sunt afaceri care înfloresc în județul Vaslui, mai ales ca urmare a programelor de tipul Start-up, programe ce le trezesc multora spiritul de antreprenor și dorința de a cȃștiga mai bine, asta chiar dacă ultima școală pe care au absolvit-o este liceul.

Cosmetician, make-up artist, hair-stylist și tatuator, aceste meserii conduc în topul celor mai bănoase profesii, potrivit unei analize a veniturilor de pe piața muncii. Astfel, nu e de mirare că tot mai mulți vasluieni aleg să-și deschidă o afacere sau să se angajeze la saloane de înfrumusețare, mai ales dacă e vorba de persoane care nu au decȃt studii medii. Pentru a profesa în domeniile de mai sus este nevoie doar de diplomă de calificare emisă de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale, iar veniturile obținute pot fi între 5.000 și 30.000 lei pe lună, în funcție de timpul dedicat job-ului.

Meseria de artist tatuator necesită un curs de calificare în tatuare, talent la desen și multă pasiune pentru artă. Un tânăr fără studii superioare poate câștiga până la 6.000 lei lunar.

Și cosmeticienele sunt tot mai căutate în ultima perioadă. Cursurile în domeniu durează 6 luni, iar specialiștii spun că investiția făcută în etapa de formare se amortizează în primele 2 luni de la angajare. O cosmeticiană începătoare poate câștiga până la 2.500 lei pe lună, la care se adaugă și bonusuri din partea clientelor mulțumite, în vreme ce salariul unui specialist cu experiență în domeniu ajunge lunar și la 5.000 lei.

Profit fac și make-up artiștii sau hair-styliștii, joburi cu oportunități mari de angajare. Tot prin absolvirea unor cursuri de calificare, cei mai buni pot câștiga peste 5.000 lei pe lună. Dacă luăm în calcul sezonul nunților și al banchetelor, rezultă că banii obținuți de make-up artiști sau hair-styliști întrec pȃnă și cele mai frumoase venituri ale bugetarilor.

Statisticile arată că topul joburilor cu salarii atractive este completat de instructorii de fitness și de bucătari. Aceștia pot

obține între 2.000 și 5.000 lei pe lună, tot fără a fi nevoie de studii superioare.

O altă meserie unde nu e nevoie de mai mult de 12 clase e cea de controlor de trafic. Dar, în acest caz, vasluienii care vor să-și umple buzunarele trebuie să știe că pregătirea și selecția sunt foarte dure, pentru că responsabilitatea e una uriașă. De regulă, mai puțin de 10% dintre candidați reușesc să treacă de testele riguroase. Salariul lunar al unui controlor de trafic aerian începător – pentru care există un singur angajator în România, regia de stat Romatsa – este de aproximativ 20 mii de lei. El poate să ajungă și la 30 mii lei net, după cațiva ani de experiență. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Casa Județeană de Pensii Vaslui a plătit în luna ianuarie ajutoare de deces de 2,2 peste milioane lei

În prima lună a acestui an, la nivelul Casei ...

Coronavirusul dă peste cap Târgul de Primăvară. Mai multe activități dedicate mărțișorului au fost anulate

de Dănuț CIOBANU  Epidemia de coronavirus care se extinde ...

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU  Zeci de pensionari au formulat contestații ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: