Home / Social / Firmele din Vaslui primesc cu 30% mai mulți bani de la stat dacă angajează ucenici, absolvenți, șomeri, persoane vârstnice și tineri din categorii defavorizate

Firmele din Vaslui primesc cu 30% mai mulți bani de la stat dacă angajează ucenici, absolvenți, șomeri, persoane vârstnice și tineri din categorii defavorizate

Veste bună din partea autorităților pentru companiile care recrutează anumite tipuri de persoane dezavantajate pe piața muncii din Romȃnia. Odată cu creșterea subvențiilor pe care statul le acordă pentru aceste categorii de persoane, printr-o ordonanță de urgență de anul trecut, la suma de 2.250 lei, este de așteptat ca tot mai multe firme, inclusiv cele din județul Vaslui, să deschidă accesul pe piața muncii pentru ucenici, absolvenți, persoane vârstnice și tineri defavorizați.

Sumele alocate pentru plata subvențiilor sunt mai mari, în acest an, cu 30,83% față de 2018, iar o parte din aceste subvenții sunt asigurate prin proiectele implementate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2016.

Asta înseamnă că majoritatea subvențiilor pe care firmele vasluiene le pot cere de la stat la angajarea persoanelor dezavantajate au crescut substanțial, unele chiar s-au dublat. Mai exact, angajatorii vor primi, cu încadrarea în condițiile trasate de la caz la caz, subvenții de câte 2.250 de lei pentru încadrarea în muncă a unor persoane din categorii defavorizate, mai greu de angajat, pentru derularea de programe de ucenicie și pentru angajarea stagiarilor absolvenți ai învățământului superior.

Pȃnă în anul 2021, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă urmează să implementeze opt proiecte finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, în valoare totală de 403.117.838 euro. Unele dintre aceste programe sunt destinate integrării pe piața muncii a tinerilor, iar unul e dedicat șomerilor non-NEET (tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională).

De asemenea, aceste proiecte presupun subvenționarea locurilor de muncă pentru angajarea șomerilor, acordarea de prime de activare, de încadrare, de instalare, precum și subvenții pentru ucenicie și stagii. E vorba despre bani care merg atât la angajatorii care încadrează în muncă astfel de persoane, cât și la cei care se angajează și care îndeplinesc condițiile legii pentru a primi primele de activare, instalare și altele.

Iată ce subvenții pot obține angajatorii vasluieni

Subvențiile sunt acordate prin agențiile de ocupare a forței de muncă, unde angajatorii trebuie să depună documentația necesară. Măsurile de stimulare la angajarea anumitor tipuri de persoane sunt reglementate prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Astfel, se pot solicita subvenții꞉ pentru organizarea de programe de ucenicie, pentru efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, pentru angajarea tinerilor NEET, pentru angajarea absolvenților, pentru angajarea șomerilor de lungă durată, pentru încadrarea persoanelor cu handicap, pentru încadrarea șomerilor care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale, pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani și cele pentru angajarea șomerilor aproape de pensie.

În cazul tuturor acestor tipuri de subvenții, încheierea contractului, în condițiile legii, îi poate aduce unui angajator vasluian, pe întreaga perioadă de derulare, o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj, în limită fondurilor alocate cu această destinație. În cazul unora dintre aceste contracte, apare obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

În ceea ce privește subvențiile pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare, beneficiari ai contractelor de solidaritate, angajatorii de inserție beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de adică cel mult 2000 de lei, până la expirarea duratei contractului de solidaritate. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Trenul cu locomotivă tricoloră va fi întâmpinat și în acest an de bârlădeni

Trenul Unirii va sosi și astăzi ...

Sponsorizare de 10.000 lei pentru CSC nr.2 Bârlad

Lăudabil! Curtea Complexului de Servicii Comunitare ...

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: