Home / Administratie / Culmea birocrației: ”Am tăiat pădurile să avem hârtie pentru birocrația excesivă”

Culmea birocrației: ”Am tăiat pădurile să avem hârtie pentru birocrația excesivă”

de Dănuț CIOBANU

Atragerea fondurilor europene bate pasul pe loc din cauza birocrației excesive. Reprezentanții oamenilor de afaceri vasluieni susțin că “munții” de documente solicitate pentru depunerea unui proiect european sunt creația autorităților naționale. În cazul firmelor din județul Vaslui, birocrația se combină nefericit cu lipsa de resurse financiare. În luna februarie 2019, Vasluiul era județul din Moldova care avea cele mai puține proiecte depuse pe POR 2014-2020.

Birocrația continuă să fie una din principalele piedici în calea întocmirii de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a spus că a avut la Bruxelles mai multe discuții cu europarlamentari români și toți au fost de acord că birocrația provine de la autoritățile naționale. Am tăiat pădurile să putem facem dosarele pentru proiectele europene. Toți sunt de acord cu noi și la nivel local când dezbatem aceste probleme, dar când ajung la București parlamentari uită de noi”, a spus Ionel Constantin.

Județul Vaslui are în continuare cele mai puține proiecte depuse pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, dintre județele din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Pe lângă birocrație, motivele pentru care firmele vasluiene au depus un număr mic de proiecte țin în primul rând de capacitatea economică, de puterea financiară sau competența profesională a angajaților. În luna februarie 2019, firmele și autoritățile publice din județul Vaslui aveau depuse 27 de proiecte.

Cel mai important proiect finanțat prin POR 2014-2020 este modernizarea drumul strategic pe direcția Bârlad, Laza, Codăești. Restul proiectelor sunt depuse de firme din Vaslui, Bârlad, Huși sau Negrești și vizează investiții în modernizarea unei fabrici de pahare, echipare laborator dentar, achiziționare echipamente și utilaje performante specifice lucrărilor de pregătire a terenului, înființarea unei unități de producție pentru soluții ignifuge etc.

Iașiul are cele mai multe proiecte

În cazul celorlalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord Est, în luna februarie 2019, situația depunerii proiectelor este următoarea: Iași – 115 de proiecte, Bacău – 106 proiecte, Suceava – 120 proiecte, Neamț – 73 proiecte, Botoșani – 36 proiecte.

POR 2014-2020 are 13 Axe de finanțare. Axele de finanțare se adresează atât agenților economici cât și autorităților publice și privesc investiții în activitățile de producție, sănătate, infrastructură, eficiență energetică etc. POR este unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în perioada actuală de programare.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Consiliul Local Vaslui votează în această săptămână bugetul general pe anul 2020

Bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2020 prevede la capitolul ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

Modernizarea străzii Decebal va intra în execuție din a doua jumătate a acestui an

Primăria Vaslui va începe în cursul acestui an lucrările ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: