Google+
Home » Administratie » Ies la iveală minciunile din spatele deciziei abuzive a primarului Boroș de a opri construcția spitalului privat din Bârlad
Spital privat Barlad - Dan Dobrovolschi

Ies la iveală minciunile din spatele deciziei abuzive a primarului Boroș de a opri construcția spitalului privat din Bârlad

de Simona MIHĂILĂ

Încep să iasă la iveală minciunile din spatele deciziei abuzive a primarului Boroș de a opri construcția primului spital privat din Bârlad. În timp ce sistemul de sănătate publică de la Bârlad moare de la o zi la alta, iar Spitalul ”Beldiman” este pe punctul de dispărea din cauza condițiilor insalubre și a lipsei de dotări, primarul Dumitru Boroș pare tot mai decis să le ia bârlădenilor șansa de a se trata într-un spital modern, curat, cu aparatură de ultimă generație. Incapabil să ducă spitalul public în această zonă, Boroș le pune piedici și celor care vor să construiască primul spital privat din oraș, unitate unde bârlădenii cotizanți la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate ar putea beneficia de servicii gratuite. Așa cum se întâmplă, de ani buni, în cazul majorității cabinetelor medicale private unde pacienții ajung cu trimiteri de la medicul de familie.

Vorbim de Axa Optic, firma care deține un portofoliu imagistic unic în Bârlad și printre cele mai importante din zona Moldovei, ce cuprinde, între altele, un computer tomograf  și, de săptămâna trecută, cel mai performant RMN din această parte a țării. Acesta din urmă este o investiție cu fonduri europene, în valoare de un milion de euro. RMN-ul face parte din arsenalul de investigație și diagnosticare ce ar urma să stea la baza funcționării spitalului privat pe care primarul Dumitru Boroș nu-l dorește pentru bârlădeni.

Cu argumente mincinoase potrivit cărora ridicarea clinicii private ar încurca funcționarea spitalului public, Boroș a încălcat legea luând decizii care nu erau de competența sa și care au dus la oprirea lucrărilor. Pe de altă parte, în fața instanței de judecată, ditamai avocatul Boroș nu se poate justifica și a cerut Consiliului Local Bârlad să angajeze o firmă de avocatură care să-l scoată basma curată.

Una dintre minciunile în baza cărora Boroș a sistat construirea clinicii private a fost demontată în ședința Consiliului Local de vineri, când consilierii au demonstrat, încă o dată, că habar nu au ce votează. La solicitarea primarului, au aprobat un proiect de hotărâre prin care este pusă la dispoziția ANL o suprafață de 1.300 mp de teren în curtea spitalului, pentru construirea a 20 de locuințe pentru medicii care ar putea veni în oraș.

Trecând peste faptul că nu există nicio bază legală pentru dezmembrarea acestei suprafețe de teren din curtea spitalului, iată cum aflăm că primarul și consilierii vor bloc aici, în ciuda faptului că tot ei au susținut că spitalul este în deficit de teren și că nu este loc suficient nici măcar pentru a-și desfășura propria activitate.

”Teoria” lipsei de teren a apărut subit în realitatea bârlădeană, atunci când Boroș a avut nevoie de un pretext spre a respinge solicitarea firmei Axa Optic, cea care construiește centrul medical privat, în momentul în care aceasta a cerut să închirieze 1.600 mp pentru punerea în funcțiune a centrului. Reamintim cititorilor că ridicarea centrului medical privat se face pe terenul proprietate al SC Axa Optic, pe care firma l-a cumpărat în 2012 contra sumei de 80.000 de euro (132 euro/mp, mai exact) de la municipalitatea locală, cu obligația de a construi aici o clinică medicală.

Ca să-și justifice refuzul de a-i pune la dispoziție suprafața de care Axa Optic ar mai avea nevoie de jur-împrejurul clădirii, Boroș a comandat pe banii orașului (25.000 de lei) un așa-zis studiu care a concluzionat că Spitalul ”Beldiman” are el însuși nevoie de mai mult teren decât cel existent ca să poată funcționa.Spital privat Barlad - Dan Dobrovolschi

În consecință, Boroș a refuzat închirierea celor 1.600 mp. Nici spitalului privat nu i-a dat, nici pentru spitalul public nu i-a utilizat, deși studiul invocat de el recomanda utilizarea terenului existent pentru dezvoltarea funcțiunilor spitalicești, precum și ”realizarea de demersuri pentru a extinde suprafața de teren a spitalului”. Este de notorietate faptul că spitalul bârlădean riscă declasificarea din cauza clădirilor insalubre în care funcționează o parte dintre secții, precum și din cauza lipsei de dotări.

Și, ca să pună și ultima bomboană pe coliva sănătății bârlădene, Boroș decide să adâncească ”deficitul de teren” și, în loc să-l folosească pe cel existent pentru optimizarea serviciilor medicale, el face blocuri de locuințe în curtea spitalului. Acum nu s-a mai împiedicat de celebrul ”studiu” pe care l-a băgat sub nas celor care chiar fac ceva pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate din Bârlad. Ba chiar le-a spus consilierilor că blocul va fi construit, hăt, departe de zona spitalului privat, ca și cum studiul făcut pe comandă recomanda doar protejarea terenului cerut de Axa Optic, și nu a întregului perimetru din curtea spitalului. Argumentul perfid și inconsecvența cu care a tratat recomandările studiului nu i-a deranjat pe consilierii PSD care, spre deosebire de alte ocazii, nu au mai avut interes să pozeze în apărătorii legii.

Se nasc așadar niște întrebări firești ale căror răspunsuri sunt mai mult decât evidente:

1. Dacă firmei Axa Optic nu i s-a închiriat teren pe motiv că spitalul este în deficit, de ce autoritățile decid să folosească terenul existent pentru construirea de locuințe și nu pentru asigurarea funcțiunilor necesare? Răspuns: întrucât municipalitatea locală nu are în intenție folosirea întregii suprafețe de teren din curtea spitalului în scopul asigurărilor funcțiunilor acestuia. Ca dovadă că s-a lipsit ușor de 1.300 mp de teren, în ciuda recomandărilor ”studiului”. Nu cumva este vorba de un pretins deficit de teren scos din joben pentru a pune piedici construirii spitalului privat?

2. De ce nu construiește municipalitatea locală un corp de clădire care să satisfacă funcțiunile spitalului public, exact pe terenul pe care Axa Optic vrea să-l închirieze? Răspuns: pentru că suprafața solicitată de viitorul spital privat nu este una compactă, poziționarea neputând servi funcțiunilor spitalului public. Cei 1.600 mp sunt ”răsfirați” în jurul clădirii spitalului privat.

3. În atare condiții, de ce a folosit Boroș un argument mincinos atunci când, fără a informa Consiliul Local Bârlad despre cererea înaintată de Axa Optic, a preferat excesul de putere și a respins solicitarea firmei care construiește spitalul privat? Pentru că poate. Iar Consiliul Local nu vede și nu aude când Boroș încalcă legea, decât atunci când membrii au propriile lor interese personale sau de grup. Chiar dacă asta înseamnă și că încalcă dreptul bârlădenilor la servicii medicale moderne, curate și eficiente. Chiar dacă asta înseamnă că îngroapă construirea unui centru de interes public! Pentru că un spital, indiferent dacă proprietar este statul sau o persoană, deservește un interes public!

Despre alte minciuni și despre falsurile grosolane de care autoritățile locale (de la primarul Boroș și cei 21 de consilieri municipali) s-au folosit și pe care le-au votat pentru a opri construcția spitalului privat din oraș, în edițiile viitoare ale ziarului Est News.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: