Google+
Home » Invatamant » Trei eleve ale Liceului „Petru Rareș” din Bârlad s-au calificat la olimpiadele naționale tehnologice

Trei eleve ale Liceului „Petru Rareș” din Bârlad s-au calificat la olimpiadele naționale tehnologice

de Mihaela NICULESCU

Trei eleve ale Liceului Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad vor participa, în vacanța de Paște, la faza națională a olimpiadelor din aria curriculară „Tehnologii”.

Alina Lăcătuș, din Tutova, este elevă în clasa a XI-a la Școala Profesională, profilul bucătar, iar luna viitoare, la Târgu Jiu, la Olimpiada Națională de Turism și alimentație va încerca să demonstreze că stăpânește foarte bine noțiuni teoretice dar și practice ale profilului pe care îl urmează.
„Îmi place să gătesc și de aceea m-am îndreptat către Școala Profesională, profilul bucătar, pentru a-mi îmbogăți cunoștințele. Vreau să devin bucătăreasă și pentru asta mă pregătesc intens, atât teoretic cât și practic în laboratoarele școlii, dar și la restaurantul la care fac practică. La etapa județeană a Olimpiadei de Turism și alimentație a trebuit, la proba practică, să prepar clătite cu carne de pui. Mi-a plăcut să gătesc acest preparat, care a fost apreciat atât din punct de vedere al texturii, al gramajului, cât și al aspectului, gustului și mirosului. Față de alte profiluri, în cazul meu, proba practică are o pondere mai mare în calcului notei finale, și nu doar 50%, cum contează la alte profiluri.”, a spus Alina Lăcătuș, elevă coordonată de profesoarele Diana Moroianu, Anca Doca și de maistrul instructor Lenuța Blejan.

Tot la Olimpiada de Turism și alimentație s-a calificat, pentru liceu, și colega ei mai mare, Roxana Tudosi, din clasa a XII-a, originară din Perieni, îndrumată de profesoarele Diana Moroianu, Anca Doca și Olimpia Tănase. Chiar dacă subiectele care i-au picat Roxanei nu prea au avut legătură cu gastronomia, eleva urmând profilul tehnician în gastronomie, s-a descurcat foarte bine, pentru că a învățat temeinic noțiunile legate de patrimoniul turistic. Roxana se simte pregătită pentru a participa alături de cei mai buni elevi din țară la Olimpiada de Turism și alimentație, care se va desfășura la Hunedoara.
Cea de-a treia elevă care va reprezenta Liceul Tehnologic „Petru Rareș” la Olimpiada Națională de Industrie textilă și pielărie este Mădălina Lifu, din clasa a XII-a, coordonată de profesoara Mihaela Curelaru. Eleva, originară din Berezeni, este pasionată de creația vestimentară, așa că a ales să urmeze Școala Profesională, profilul tehnician designer vestimentar. La fel ca Roxana, și Mădălina a susținut doar o proba teoretică.
„Nu mi s-a părut foarte greu subiectul de la etapa județeană a olimpiadei la profilul Industrie textilă și pielărie. A trebuit să scriu despre tipare, despre organele mașinii de cusut și despre alte noțiuni teoretice pe care le-am învățat la clasă. Îmi place să cos rochii, haine în general, îmi place să creez, în primul rând. Sper ca la Olimpiada Națională de la Timișoara, unde va exista și o probă practică, să pot convinge comisia de examinare că am talent dar și că stăpânesc bine noțiunile teoretice”, ne-a mărturisit Mădălina Lifu.
Anul acesta, a fost primul an în care Ministerul Educației a stabilit subiecte unice pentru elevii de liceu participanți la olimpiadele județene tehnologice, față de anii trecuți, când subiectele erau stabilite la nivel de județ.
Cele trei olimpice sunt hotărâte să nu dezamăgească, având în vedere că, anul trecut, o elevă de la Școala Profesională, profilul bucătar, a obținut mențiune la Olimpiada Națională, iar un elev s-a clasat pe locul III la Olimpiada Națională de Industrie Textilă și pielărie.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: