Home / Administratie / Greu de încasat – 12 milioane de lei, debite din amenzi la bugetul municipiului Vaslui

Greu de încasat – 12 milioane de lei, debite din amenzi la bugetul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Primăria Vaslui are de încasat la bugetul local 12 milioane de lei, din amenzi. Cu toate că gradul de încasare anual al contravențiilor este de circa 40%, colectarea sumelor din amenzi la bugetul local este o operațiune extrem de dificilă. Majoritatea amenzilor trebuie achitate de contribuabili rău platnici, care nu au în proprietate bunuri sau nu realizează venituri care să fie executate silit. În acest an, se prognozează să fie încasată din amenzi 3,5 milioane lei.

Încasarea amenzilor la bugetul local al municipiului Vaslui rămâne o problemă departe de a fi rezolvată. La această dată, sunt de încasat la finanțele locale amenzi care se ridică la suma de 12 milioane de lei. Cele mai multe amenzi neachitate provin de la contribuabili rău platnici, persoane care nu au niciun interes în stingerea acestor obligații fiscale. Cum rău platnicii nu au în proprietate bunuri sau nu realizează venituri care să poată fi executate silit, colectarea debitelor la visteria locală va fi o operațiune greu de îndeplinit.

Eugen Boț, director economic al Primăriei Vaslui, ne-a spus că în municipiul reședință de județ rata anuală de încasare a sumelor provenite din amenzi este de circa 40%. Spre comparație, media anuală de încasare a amenzilor este situată între 20 și 30%. “Noi facem în fiecare an o estimare în ceea ce privește încasarea debitelor din amenzi. Avem probleme cu încasarea amenzilor, iar aceste dificultăți vin în primul rând din faptul că sumele de încasat sunt localizate la persoane care nu dețin bunuri sau venituri urmăribile. Luăm măsuri pentru a crește rata de colectare la amenzi. La această dată au loc discuții privind modificarea legislației în acest domeniu. Este vorba despre amenzi contravenționale, amenzi de circulație, amenzi privind tulburarea liniștii publice sau practicarea comerțului cu amănuntul în locuri neautorizate”, a spus Eugen Boț.

3,5 milioane de lei, încasări din amenzi

Conform legislației în vigoare, amenzile acordate persoanelor fizice se fac venituri la bugetul local. Aceste amenzi vin din toată țara, pentru persoanele care au domiciliu în municipiul Vaslui. “Ne-am propus pentru acest an să încasăm din amenzi suma de 3,5 milioane de lei. Reușim să încasăm o parte din amenzi, dar alte debite din amenzi vin către noi. Este o fluctuație în această zonă, unde încasăm restanțe provenite din anii precedenți. Anul trecut, a apărut un act privind contul unic pentru încasarea sumelor provenite din amenzi. În baza contului unic, sumele încasate din amenzi în alte localități sunt trimise acolo unde își are domiciliu persoana sancționată. Până acum, amenzile se putea plăti în orice localitate și se elibera o dovadă a plății respective. Prin contul unic, sumele achitate ca amenzi în alte localități sunt transmise de către organul fiscal respectiv la domiciliul contribuabilului”, a mai spus Eugen Boț.

Începând cu 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 203/2018 privind plata amenzilor într-un cont unic, potrivit OMFP nr. 3893/2018, publicat în Monitorul Oficial. Pentru amenzile privind regimul circulației pe drumuri publice sistemul este în faza de pilot, în sistem de testare. Fac obiectul acestei legi toate amenzile date persoanelor fizice indiferent de obiectul sancțiunii.
Tot prin această lege se instituie titlul de creanță electronic ce cuprinde elemente de identificare a contravenientului descrise în procesul verbal de contravenție, respectiv se instituie procedura de urmărire electronică a încasării amenzii în funcție de calea procedurală urmărită de contravenient, cum ar fi plângerea la instanța de judecată competentă și existența unei hotărâri judecătorești.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Municipiul Vaslui este în sărbătoare. Trei zile de concerte, distracție și voie bună

de Dănuț CIOBANU Municipalitatea a ...

Trei tineri liceeni au condus, pentru o zi, Primăria Vaslui

de Dănuț CIOBANU Vineri, 16 ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: