Home / Social / Șapte copii murdari și flămânzi, salvați din iadul în care-i țineau cei ce își spun ”mamă și tată”

Șapte copii murdari și flămânzi, salvați din iadul în care-i țineau cei ce își spun ”mamă și tată”

de Mihaela NICULESCU

Trist, dar adevărat. Tot mai mulți copii din județul Vaslui sunt scoși din familii din cauza condițiilor inumane în care trăiesc sau în care sunt tratați de părinții lor.

Săptămâna trecută, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui (DGASPC) au pus în executare două ordonanțe președințiale, privind copiii unei familii din Banca și ai unei familii din Șuletea. Cazurile de neglijare severă a celor șapte copii din cele două familii au intrat în atenția specialiștilor DGASPC în urmă cu un an. Din păcate, situația socio-familială a copiilor nu s-a îmbunătățit, impunându-se scoaterea minorilor din mediul familial, prin Ordonanță președințială, deoarece părinții s-au opus preluării copiilor de către stat.

Joi, 21 martie, o echipă de la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat din Bârlad (CPRU-CANE) s-a deplasat în satul Gara Banca. Au găsit trei dintre copiii familiei în aceleași condiții mizerabile, foarte murdari și flămânzi, ca și la celelalte vizite pe care le-au făcut. O fetiță a familiei, născută în luna decembrie, a anului trecut, a fost preluată în urmă cu două săptămâni în vederea plasamentului în regim de urgență, iar ceilalți trei frați, cu vârste între 3 și 7 ani, au fost scoși în cadrul intervenției de joi. Cei de la Protecția Copilului i-au găsit pe micuți în fața porții, ținând fiecare în mâini câte o păpușă veche și foarte murdară, dornici să plece cu mașina. Părinții, ambii cu instabilitate psiho-comportamentală și consumatori de alcool, au mai avut și alți copii față de care instanța a decis în anii trecuți decăderea din drepturile părintești. Cei trei frați au fost plasați în regim de urgență la asistenți maternali profesioniști, ca și surioara lor de numai trei luni, preluată în urmă cu două săptămâni de Protecția Copilului.

Aceeași mizerie și neglijență extremă au constatat reprezentanții DGASPC și la o familie din Șuletea, de unde au preluat, tot joi, alți trei copii cu vârste cuprinse între 1 an și 5 ani, în favoarea cărora s-a instituit, prin Ordonanță președințială, plasamentul în regim de urgență la asistenți maternali profesioniști. Copiii au ajuns în atenția autorităților după ce mama lor a plecat în străinătate, lăsându-i în grija tatălui alcoolic, unul dintre cei care au profanat mormintele din sat la începutul lunii februarie (http://estnews.ro/2019/02/05/cimitirul-din-comuna-suletea-vandalizat-politistii-fac-cercetari-pentru-profanare-de-morminte/).

„În ambele cazuri, s-a impus intervenția în regim de urgență întrucât acești copii au fost nevoiți să trăiască în condiții grele, fără minimum de igienă, fără un strop de dragoste părintească și fără a li se asigura hrana de zi cu zi. Cazurile erau în atenția noastră, dar părinții s-au opus scoaterii copiilor din mediul neprielnic dezvoltării fizice și psihice normale, astfel încât a fost nevoie să solicităm instanței instituirea prin Ordonanță președințială a măsurii de protecție specială în favoarea copiilor aflați în situație de risc”, a precizat psihologul Ionel Brătianu, șeful CPRU CANE Bârlad.

Fenomenul copiilor abuzați și neglijați este tot mai prezent în rândul familiilor din mediul rural dar și urban al județului. Ordonanțele președințiale prin care copiii în situație de risc sunt scoși din mediul familial abuziv sau neglijent au devenit un lucru obișnuit, iar soluția pentru respectarea drepturilor copiilor în familie se pare că nu a fost găsită încă.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Casa Județeană de Pensii Vaslui a plătit în luna ianuarie ajutoare de deces de 2,2 peste milioane lei

În prima lună a acestui an, la nivelul Casei ...

Coronavirusul dă peste cap Târgul de Primăvară. Mai multe activități dedicate mărțișorului au fost anulate

de Dănuț CIOBANU  Epidemia de coronavirus care se extinde ...

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU  Zeci de pensionari au formulat contestații ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: