Home / Administratie / Iată cum au fost împărțiți banii județului, primiți de la bugetul de stat

Iată cum au fost împărțiți banii județului, primiți de la bugetul de stat

de Dănuț CIOBANU

Formula de calcul a ANAF pentru echilibrarea bugetelor locale i-a derutat pe consilierii județeni. În ședința extraordinară a Consiliului Județean Vaslui în care a fost aprobată hotărârea privind repartizarea pe UAT-uri a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2019, aleșii locali și-au exprimat nedumerirea. Consilierii au spus că nici ei, dar nici primarii, nu înțeleg modul de repartizare a banilor și ar fi fost mai util ca formula de calcul să fie publicată pe site-ul CJ-ului, pentru a fi pricepută de toată lumea.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a condus ședința și a explicat modul în care s-au repartizat sumele în teritoriu.

În termen de șapte zile de la publicarea bugetului în Monitorul Oficial noi trebuie să echilibrăm aceste sume. De aceea am convocat această ședință extraordinară. Am decis să facem echilibrarea pentru ca și UAT-urile să aibă posibilitatea să înceapă să lucreze la bugete odată cu noi. Mai rămâne de echilibrat fondul de 7,5% din impozitul pe venit, care este la dispoziția CJ-ului. Vom vedea care este necesarul de fonduri pentru proiectele pe PNDL 2, care este necesarul de bani pentru cofinanțarea proiectelor europene și apoi vom face și această echilibrare. Este foarte important să implementăm toate proiectele pe PNDL 2 și să multiplicăm aceste sume acordate prin echilibrare. Se știe că la aceste proiecte mai întâi execuți o parte din lucrări și apoi se plătesc facturile”, a spus Ciprian Trifan.

Pentru drumurile comunale și județene UAT-urile au primit aceleași sume, care să acopere lucrările de întreținere și investițiile preconizate. «Am căutat prin această echilibrare să avem un tratament de egalitate și să nu producem discriminări. Nu știu dacă în acest an vom mai avea sume așa de importante pentru UAT-uri», a mai spus Trifan.

Formula de calcul, greu de înțeles

După ce aparatul de specialitate din cadrul CJ-ului a explicat cum a fost calculată echilibrarea bugetelor locale, consilierii județeni și-au arătata îndoiala față de formula ANAF-ului.

“De ce nu a fost o ședință ordinară să ne lămurim și noi cu modul de calcul, mai puteam discuta în comisii. Acum, ne cereți să vă credem pe cuvânt, dar unii o să vă creadă, alții nu. Este greu de comentat pe marginea acestei hotărâri. Formula prevede că la comune se acordă suma de 1.000 lei/locuitor/an, dar nu mai puțin de 2 milioane de lei pe UAT. Eu văd discrepanțe mari între unele comune, cum ar fi Vterișoaia sau Munteni de Sus”, a întrebat Liviu Iacob, consilier PNL.

Ciprian Trifan i-a răspuns că CJ-ul nu are nici o imixtiune în formula dată de ANAF, iar toată asistența socială a fost transmisă în responsabilitatea UAT-urilor. “La șase luni de la execuția bugetară vom lua fiecare UAT în parte și vom face echilibrări acolo unde este nevoie. Căutăm ca nici un consiliu local să nu aibă probleme cu funcționarea”, a explicat Trifan.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a spus că, dacă ar fi fost dezbătut proiectul într-o ședință ordinară, CJ-ul nu s-ar fi transformat ad-hoc într-o comisie de dezbatare. “Să recunoaștem că și colegi de la PNL și PSD avem probleme cu această formuilă. Nici primarii nu înțeleg această împărțire. Ar fi trebuit mai multă transparență, să fi fost ridicată pe site-ul CJ această formulă pentru a o înțelege”, a spus Viziteu.

Liberalii, invitați la calculul banilor

Alexandru Galiță, consilier PSD, a spus că la fiecare repartizare de bani sunt aceleași discuții că la unele primării se acordă fonduri, iar la altele nu. “Suntem deschiși, dar prea se insistă de dragul discuțiilor. Parcă ar fi o minte diabolică la CJ, care atunci când vin banii spune că acolo se dau bani, iar acolo nu. Bănuiesc că cineva verifică echilibrarea”, a spus Alexandru Galiță. Gheorghe Croitoru, consilier PSD, a fost și mai practic și a spus ca la următoarea echilibrare a bugetelor locale să participe și o delegație PNL atunci când se fac calculele, să nu mai fie diferende.

Liviu Iacob a răspuns că unii consilieri nu sunt învățați să discute bugetul, ci doar să voteze. “Suntem obișnuiți să înțelegem, dumneavoastră mergeți pe «crede și nu cerceta». În anul 2018 primarii PSD au fost favorizați la echilibrarea bugetelor. Vă deranjează că este ora 17.00 și trebuia să fiți acasă cu indemnizația încasată”, a reproșat Iacob consilierilor PSD.

Cifrele bugetului

CJ Vaslui a repartizat către UAT-uri un procent de 17,5% din cotele defalcate din impozitul pe venit în sumă de 32.349 mii lei.

Cotele defalcate din TVA au fost repartizate către UAT-uri pe trei trepte.

Prima treaptă este în sumă de 348.241 mii lei și a fost alocată pentru asigurarea bugetului minim pentru funcționarea UAT-urilor. Este vorba despre alocări de 450 lei/locuitor/an pentru bugetul județului, 12 milioane de lei/an pentru municipii, 6 milioane de lei/an pentru orașe și 1.000 lei/locuitor/an pentru comune, dar nu mai puțin de 2 milioane lei.

A doua treaptă de alocare de TVA este în sumă de 19.375 lei și vizează acoperirea diferențelor la alocările din impozitul pe venit și TVA echilibrate în 2018, față de 2019. Mai exact, UAT-urile care au primit mai puțini bani în 2019, s-a completat din această sursă pentru acordarea sumelor la nivelul anului 2018.

A treia treaptă de alocare a TVA-ului este în valoare de 77.947 mii lei și este destinată pentru cheltuielile legate de asistență socială în anul 2019.

Practic, prin această echilibrare s-au acordat veniturile minime alocate în anul 2018, la care s-a adăugat asistența socială.

De asemenea, o componentă importantă la această distribuție de fonduri a fost veniturile proprii din impozite și taxe locale estimate de UAT-uri pentru 2019.

La aceste sume, UAT-urile vor mai primi direct de la ANAF în cursul anului 2019 un procent de 60% din impozitul pe venit.

Registru1 UAT-uri

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de manifestări culturale, sociale și sportive importante, organizate de Primăria Vaslui până la sfârșitul anului

Primăria Vaslui va organiza, până la sfârșitul acestui an, ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: